Malo pritužbi na rad policije u slučajevima korupcije

Oko 65 odsto građana smatra da je ključni razlog za postojanje korupcije neefikasno policijsko gonjenje
1 komentar(a)
korupcija, Foto: Shutterstock.com
korupcija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.12.2012. 14:08h

Pritužbe građana Savjetu za građansku kontrolu policije u malom broju se odnose na neefikasno postupanje u slučajevima korupcije, saopštio je predsjednik Savjeta, Ivan Poleksić.

Istraživanje Centra za demokratiju pokazalo je da je percepcija korupcije u Crnoj Gori ove godine veća u odnosu na prethodnu, a ključni razlozi neefikasne borbe protiv te pojave su neefikasnost policije, nedostatak političke volje i neadekvatno zakonodavstvo.

Oko 65 odsto građana smatra da je ključni razlog za postojanje korupcije neefikasno policijsko gonjenje.

Poleksić je ukazao da istovremeno oko 46 odsto ispitanika ima povjerenje u institut policije, gotovo isto kao u vojsku ili nevladine organizacije.

"U pritužbama i predstavkama građana koje upućuju Savjetu, vrlo je mali broj predstavki u kojima se građani žale na neefikasno postupanje policije kad su u pitanju krivična djela sa elementima korupcije", rekao je Poleksić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, značajan broj pritužbi građana, koji su oštećeni krivičnim djelima krađe, odnosi se na neefikasno postupanje policije.

"U vidu nedovoljnog, neprofesionalnog angažmana, neizuzimanja tragova sa lica mjesta, neizlazaka policije na lica mjesta, kad je u pitanju manja materijalna šteta, na primjer krađe točkova sa vozila, pokućstva, konkretnih stvari", rekao je Poleksić.

On je naveo da je značajan dio ovlašćenja, koji je nekad bio u rukama policije, novim Zakonom o kriivčnom postupku, prenešen u ruke tužilaštva i tužioca.

"A pretpostavljam da manji broj ispitanika to zna. Sigurno da postoji značajan prostor za uanprijeđenje rada policije u borbi protiv korupcije, naročito jer se od policije, a naročito od tužilaštva, u predstojećem periodu očekuje puno i očekuju se konkretni i vidljivi rezultati", rekao je Poleksić.

Bonus video: