Orao Bruzda će krasiti Prirodnjački muzej

Jovićević je prije nedjelju dana podnio krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca koji je upucao orla
161 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2012. 17:33h

Crni orao po imenu Bruzda, koji je ubijen u NP "Skadarsko jezero", biće prepariran i izložen u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore.

Rijetku vrstu ptice neko je iz sačmarice upucao u Pothumskom zalivu, a ornitolog Mihailo Jovićević orla je pronašao u dvorištu kuće direktora NP "Skadarsko jezero" Gorana Škatarića.

Škatraić ptici nije pružio medicinsku pomoć, već je uređaj pomoću kojeg su poljski naučnici pratili orla predao forenzičarima...

"Praksa je da se rijetke ptice, koje se razbole ili završe neslavno poput Bruzde, prepariraju i potom izlože u prirodnjačkim muzejima, gdje se koriste u edukativne svrhe", kazao je Jovićević juče “Vijestima”.

Jovićević je prije nedjelju dana podnio krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca koji je upucao orla, ali je juče saopštio da smatra da nema nekog bitnijeg pomaka u otkrivanju slučaja.

On, ipak, tvrdi da se policija trudi da pronađe ubicu.

"Razgovarao sam sa inspektorom koji radi na ovom slučaju Veljkom Vojinovićem koji tvrdi da su uzeli izjave od Škatarića i Milića (lovca koji je pronašao ranjenog Bruzdu). Juče me je zvala dežurna tužiteljka i detaljno me ispitala o slučaju", kazao je Jovićević.

Tvrdi da mu je Vojinović kazao da je, prema izjavi Škatarića koju je dao policiji, orao na njegovom imanju bio četiri dana.

Jovićević je prije nedjelju dana podnio krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca koji je upucao orla

"Nenormalno mi je da je orao toliko bio kod njega a da nije obavijestio ornitologe", kazao je Jovićević.

Škatarić je kazao "Vijestima" da mu je orla donio ribolovac Milić i da je kod njega ptica bila nedjelju dana prije nego su ga ornitolozi odnijeli.

Nije ubijen u Albaniji

Simak praćenja orla preko transmitera, koji su poslali poljski ornitolozi i u koji su "Vijesti" imale uvid, jasno pokazuje da orao posljednja tri dana života nije prelazio crnogorsku granicu.

Škatarić i Milić ranije su saopštili da postoji mogućnost da je orao izrešetan u Albaniji, a da je potom preletio granicu. Iz Ambasade Poljske ranije je saopšteno da će tražiti od policije da im se vrati uređaj za praćenje sa tijela ptice, vrijedan oko 5.000 eura.

Iz policije "Vijestima" juče nijesu odgovorili na pitanja da li je transmiter još uvijek kod forenzičara u Danilovgradu i da li su Poljaci potraživali uređaj.

Galerija

Bonus video: