Dr Vesna Maraš: Žene su vrednije, ali su po strani

Predmet njenih naučnih istraživanja u doktorskoj disertaciji bio je vezan crnogorsku sortu vinove loze – kratošiju
288 pregleda 0 komentar(a)
Vesna Maraš, Foto: Savo Prelević
Vesna Maraš, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.12.2012. 20:36h

Docentkinja doktorka Vesna Maraš, stručna saradnica na Univerzitetu Crne Gore u oblasti vinogradarstva i vinarstva i direktorica Sektora za razvoj u kompaniji „13. jul Plantaže“, dobitnica je nagrade Ministarstva nauke za najuspješniju ženu u nauci za ovu godinu.

Predmet njenih naučnih istraživanja u doktorskoj disertaciji bio je vezan za poznatu, a nedovoljno istraženu, autohtonu crnogorsku sortu vinove loze – kratošiju.

Tokom ove godine postala je član radne grupe za rod Vitis Evropskog kooperativnog programa za biljne genetičke resurse i radila je na podizanju prvog sertifikovanog zasada sorte vranac u crnogorskom vinogradarstvu.

No, ipak, presudno za dobijanje ove nagrade bilo je to što su “Plantaže” ove godine dobile nacionalni projekat, kojim ona rukovodi.

“Prihvaćen je nacionalni projekat za „Ekološki i molekularni aspekti sinteze i polimerizacije flavanola u grožđu sorti vranac i cabernet sauvignon i njihov uticaj na kvalitet vina“, koji finansira Ministarstvo nauke a koji su međunarodni evaluatori dobro ocijenili“, rekla je Maraševa za “Vijesti”.

Ona je kazala da će rezultati rada na ovom projektu, u kojem učestvuju i parteri iz Makedonije, Italije i Crne Gore, upotpuniti dosadašnja istraživanja na sorti vranac, njenim karakteristikama, fiziologiji, sortnoj agrotehnici, kao i poboljšanju kvaliteta proizvodnje grožđa i vina te sorte.

Osim nacionalnog projekta, Maraševa rukovodi i brojnim međunarodnim projektima u Crnoj Gori kao što su EUREKA - Novi održivi načini korišćenja otpada iz prerade grožđa i voća, ili SEERa-net projekat, zahvaljujući kome je Crna Gora uključena u evropsku Vitis bazu podataka i na osnovu koga je dobila virus-free sadni materijal.

“Ono na šta sam posebno ponosna jeste da smo ove godine uspjeli da proizvedemo prvi sertifikovani sadni materijal u Crnoj Gori kao rezultat rada na projektu klonske selekcije”, objasnila je ona.

Maraševa je dodala da se, kao rezultat tih aktivnosti, očekuje priznavanje klonova naših autohtonih sorti koji će svojim osobinama nadmašiti populaciju sorte.

Naučnica je dala veliki doprinos predstavljanju novih stonih sorti vinove loze, stvorenih u Biotehničkom institutu u Podgorici, saopštavanju njihove agrobiološke, privredno-tehnološke osobine kao i mogućnosti njihovog daljeg širenja. Takođe, ona ima status višeg naučnog saradnika na Univerzitetu Crne Gore.

Maraševa je od Ministarstva dobila 2.000 eura, a cilj nagrade, koja se dodjeljuje u pet kategorija, jeste motivacija naučnika kako bi se podigao nivo naučne zajednice u našoj zemlji.

Svečana ceremonija dodjele godišnjih nagrada za naučna dostignuća održana je u petak u Vili “Gorica”

Svečana ceremonija dodjele godišnjih nagrada za naučna dostignuća održana je u petak u Vili “Gorica”.

“Nagrada mi jako puno znači poslije tolikog rada u nauci. Ali ono što mi je posebno drago jeste da je neko iz poljoprivrede, koja je uvijek bila nekako u zapećku, dobio tako važno priznanje”, kazala Maraševa.

Ona je istakla da nagradu smatra zajedničkim uspjehom jer joj je posebno važno to što tim kojim rukovodi čine mladi ljudi, postdiplomci i doktoranti. Maraševa je kazala i da joj je posebno drago što je dobila priznanje za najuspješniju ženu.

“Mislim da je poznato da su žene u Crnoj Gori vrednije i da su ponekad ostavljene sa strane. Ponekad je vrlo teško i zahtjevno, posebno u našim uslovima gdje još nije naučna infrastruktura toliko razvijena, dokazati se”, rekla je Maraševa.

Bonus video: