MVP: Učinićemo sve da zaštitimo interese crnogorskih pomoraca

Ministarstvo vanjskih poslova se oglasilo povodom slučaja crnogorskih državljana koji se nalaze na brodu u Brindiziju
1 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2012. 12:15h

Predstavnici crnogorske ambasade u Rimu će početkom ove sedmice posjetiti naše pomorce sa broda "Jonian Spirit" grčke kompanije "Agoudimos”, koji se nalaze u italijanskoj luci Brindizi, a koji su se u petak obratili za pomoć, i odnijeti im pomoć u namirnicama i neophodnim sredstvima za ličnu higijenu, saopštili su juče “Vijestima” iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija

“Diplomatska predstavništva u Rimu i Atini učiniće sve, u okvirima svojih nadležnosti, da zaštite interese crnogorskih pomoraca. Ministarstvo je o navodima iznijetim u dopisu crnogorskih pomoraca obavijestilo ambasade u Rimu i Atini i dalo instrukcije za dalje korake u cilju pružanja pomoći pomorcima i rješavanja situacije, a predstavnici Ministarstva vanjskih poslova su u komunikaciji sa pomorcima“, kažu u Ministarstvu.

Ambasada u Rimu je, kako se ističe, kontaktirala predstavnike ITW-a (Međunarodni sindikat transportnih radnika), koji su u više navrata pružali pomoć pomorcima u vidu osnovnih namirnica.

Crnogorski pomorci Merin Đukić, Boban Đurašić, Draško Petrović i Nenad Đuranović nalaze se na grčkom brodu jer su od jula dobili samo jednu platu, a trenutno dug po osobi iznosi oko 3.500 eura. Odbijaju da napuste palubu bez zarađenog novca, a poziv za pomoć su slali na brojne adrese.

Đukić se “Vijestima”u prošlu srijedu javio telefonom i ispričao da je stanje na brodu “zabrinjavajuće”, da struju imaju samo dok jedu, da nema grijanja, a da ih već neko vrijeme muči besparica.

“Radimo četiri mjeseca bez centa, a iz kompanije od vikenda do vikenda se ponavljaju obećanja da ćemo dobiti zarađeni novac”, kazao je on.

Crnogorski pomorci Merin Đukić, Boban Đurašić, Draško Petrović i Nenad Đuranović nalaze se na grčkom brodu jer su od jula dobili samo jednu platu, a trenutno dug po osobi iznosi oko 3.500 eura. Odbijaju da napuste palubu bez zarađenog novca, a poziv za pomoć su slali na brojne adrese

“Rečeno nam je da je kompanija stabilna i da neće biti nikakvih problema. Došli smo ovamo da zaradimo novac koji bismo donijeli svojim porodicma, a uspjeli smo da dobijemo samo jednu platu i avans od 500 eura”, kazao je Đukić.

Ovo nije prvi slučaj da se crnogorski pomorci nađu u situaciji da im se ne isplate zarade na brodovima. Nedavno je grupa od petnaest crnogorskih pomoraca bila zarobljena u albanskoj luci Drač, nakon što su odbili da idu kućama bez isplaćenih zarada. Kao posada putničkog broda “Adriatica I” italijanske kompanije “Agestea” koji plovi pod zastavom Svetog Vinsenta i Grenade, od strane vlasnika broda upućeni su da idu kući bez plata, nakon čega su se pobunili. U avgustu su se kućama vratili crnogorski pomorci koji su na brodu grčke kompanije “Electra Maritime” iz Pireja, bili ukrcani od decembra 2010, a čiji su problemi počeli u julu 2011. u egipatskoj luci Safaga.

Bonus video: