Radulović: U Ustavni sud po kazni zapošljavaju ministre i poslanike

Advokati pozitivno ocijenili mišljenje Vencijanske komisije, ali ga smatraju teško primjenjivom
1 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2012. 15:48h

Advokati Zdravko Begović i Veselin Radulović ocijenili su da je pozitivno što je Venecijanska komisija usvojila mišljenje o amandmanima koji predviđaju da se vrhovni državni tužilac i sudije Ustavnog suda biraju dvotrećinskom većinom u parlamentu, ali smatraju i da u crnogorskim okolonostima takavo nešto teško primjenjivo.

Izvjestilac Venecijanske komisije za Crnu Goru Džejms Hamilton prije par dana potvrdio je "Vijestima" da je to tijelo usvojilo mišljenje o amandmanima na Ustav Crne Gore, kojima je predviđeno da se vrhovni državni tužilac i sudije Ustavnog suda biraju dvotrećinskom većinom u parlamentu.

Takva rješenja predložila je Socijalistička narodna partija (SNP), dok je vladajuća koalicija smatrala da treba zadržati rješenja da se VDT i sudije Ustavnog suda biraju prostom većinom.

Sa proslave Advokatske komore, Foto: Luka Zeković

Radulović je ocijenio da bi izbor dvotrećinskom većinom bio veoma važan za reformu crnogorskog pravosuđa. On smatra da problem može biti da se u parlamentu ne može obezbijediti dvotrećinska većina.

"Prvenstveno o tome trebe da razmišljaju političari, poslanici i izvršna vlast. Ne smijemo ostati taoci pozicije kakva je danas u državi da se ljudi na tako važnim funkcijama biraju isključivo iz političkih motiva, da ostaju pod jakim političkim uticajem i da pod izgovorom da ne možemo postići većinu ostavimo da to traje godinama", rekao je Radulović.

Koča Pavlović (DF) saopštio je da je dvotrećinska skupštinska većina jedini raspoloživi mehanizam kojim je moguće zaustaviti režimsku kontrolu sudstva i tužilaštva

Na pitanja novinara smatra li da iza predloga opozicije stoje politički ili društveni intresi Radulović je odgovorio da politički interesi uvijek stoje iza političkih partija. Ipak, smatra on, više su izraženi probleme u praksi kada je u pitanju vladajuća većina.

"Mislim da zakonski okvir ne bi trebao da dozvoli da za sudiju ustavnog suda bude biran neko ko je u prethodnih pet ili deset godina obavljao funkciju u izvršnoj ili zakonodvanoj vlasti. Oni žele da obezbijede neke funkcije za svoje kadrove koji su im radili to što su im uradili ili nijesu uradili ono što su trebali da urade, pa u momentu kada više ne odgovaraju kao poslanici ili ministri stavljaju ih za sudije ustavnog suda- kao da je to neka nebitna funkcija. Takva je situacija bila u prethodnom periodu i puno argumentovanih kritika može se izreći na izbor vrhovnog državnog tužioca i izbor sudija i predsjednika ustavnog suda Crne Gore", ocijenio je Radulović.

Begović je nakon svečane Skupštine Advokatske komore Crne Gore kazao da su predstavnici komore sličnog mišljenja kao i Venecijanska komisija, ali da u trenutnim političkim okolnostima nije preveliki optimista da će se takav odnos stvari u parlamentu moći primijeniti.

Zdravko Begović, Foto: Luka Zeković

"Ubijeđen sam da je najvažnija stvar tokom izbora svakog kandidata za vrhovnog državnog tužioca i sudiju ustavnog suda profesionalizam, kvalitet i politička nepripadnost. Međutim, ja sam oprezan kada je primjena ovog principa u pitanju", kazao je Begović.

Koča Pavlović funkcioner Demokratskog fronta saopštio je da je dvotrećinska skupštinska većina jedini raspoloživi mehanizam kojim je moguće zaustaviti režimsku kontrolu sudstva i tužilaštva. On je podsjetio da taj model PZP zagovara još od donošenja Ustava 2007. godine.

"Poslednja dešavanja, a posebno skandalozna presuda u slučaju Šćekić, potvrdile su dijagnozu koju je PzP više puta javno saopštio – da je naše pravosuđe i tužilaštvo prepuno korumpiranih i sa mafijom povezanih sudija i tužilaca", ocijenio je Pavlović.

On je ocijenio da je prvi korak u borbi protiv korupcije da se tužilaštvo, sudstvo i policija prethodno očiste od korumpiranih službenika.

"Korumpirano tužilaštvo, režimski kontrolisano sudstvo, ili policija koju u dobroj mjeri nadzire organizovani kriminal – ne mogu biti oružja za borbu protiv korupcije i mafije", kazao je Pavlović.

Advokatima zaštita kao službenim licima

Advokatska komora Crne Gore proslavila je 103 godine postojanja, a predsjednik Zdravko Begović obećao je kolegama da će se truditi da komora bude na pravom putu u borbi za dosljednu primjenu prava i interesima svakog advokata, kao i da će voditi računa da se poreska i gorića pitanja rješavaju na kvalitetniji način.

Begović je pomenuo i skorašnji slučaj ubistva advokata Vlada Bjekovića, ističući da su advokati uvijek u situaciji da imaju probleme sa klijentima.

"Advokatska komora će se truditi da status i položaj advokata prevede u svojstvo službenog lica kako bi takav status uticao na sve eventualne učinioce krivičnih djela, da se preventivno djeluje i da se na taj način spriječe verbalni i fizički napadi na advokate", ocijenio je on.

Bonus video: