Zarija Franović dao ostavku

Nekoliko direktora Željeznice uslovilo čelnika kompanije da ode ili će javnost obavijestiti o njegovim poslovima
55 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2012. 11:38h

Predsjednik odbora direktora Željezničke infrastrukture (ŽICG) Zarija Franović podnio je juče na elektronskoj sjednici odbora ostavku na tu funkciju. To je “Vijestima” potvrđeno u upravi ŽICG i u odboru direktora kompanije.

“Za 25. decembar je zakazana vanredna sjednica skupštine akcionara na kojoj će biti razriješen postojeći i izabran novi odbor direktora kompanije”, rečeno nam je u ŽICG.

U ŽICG posljednjih nekoliko mjeseci vlada pravi rat između predsjednika kompanije Franovića i njegovog glavnog savjetnika Saše Radulovića na jednoj i izvršnog direktora Branislava Filipovića i njegovih saradnika na drugoj strani.

Iako bi po statutu kompanijom u organizacionom smislu trebalo da upravlja izvršni direktor, a odbor i predsjednik samo da vode politiku kompanije i donose krupne odluke, u ŽICG je, uz prećutnu saglasnost Filipovića, gazda bio Franović. Zapošljavao je rođake i raspolagao novcem po svom nahođenju. Filipović je ćutao dok trenutka kada je je sve prevršilo mjeru pa je počeo pravi rat oko pečata, deponovanih potpisa, zapošljavanja, neregularnog trošenja novca...

Atmosfera je dovedena do usijanja pred oktobarske parlamentarne izbore, ali je Filipoviću iz partije (DPS) naređeno da ćuti dok prođu izbori. Nakon izbora, Franović je nastavio po starom, a Filipović je i dalje statirao.

Saradnici Franovića u pismu upozoravaju da je napravio mnogo nezakonitih radnji, da je prekršio odredbe statuta i zloupotrijebio službeni položaj i da vrhunac njegove samovolje predstavlja nepoštovanje zaključka Vlade br. 0686/4 iz maja ove godine, kojim je utvrđen najviši nivo zarada rukovodiocima državnih kompanija.

Prividno ograničio sebi zaradu, pa je uvećavao kroz razne nadoknade

Franovićevi najbliži saradnici u pismu tvrde da je on shodno zaključcima Vlade prividno ograničio zaradu, a da je na drugoj strani sebi i svojim poslušnicima mjesečno uvećavao prihode kroz razne nadoknade.

“Sebe ste za prvih sedam mjeseci ove godine pored zarade častili 8.000 eura, što na mjesečnom nivou iznosi prosječno 1.147 eura i na to još nezakoniti bonus od 5,5 hiljada eura, što ukupno iznosi skoro 13,5 hiljada eura. Obmanuli ste crnogorsku javnost kada ste demantovali informaciju da ste od sedmog juna do sedmog jula ove godine na svoj račun iz ove kompanije dobili 13.467 eura”, piše u pismu Franovićevih saradnika, u kojem se ultimativno traži njegova neopoziva ostavka.

Pismo je, osim Franoviću, upućeno i Vladi i centrali Demokratske partije socijalista.

Nema pisma i nije zbog Đukanovića

Franović je sinoć negirao da su mu saradnici dostavili pismo u kome najavljuju da će ako sam ne podnese ostavku, javnost upoznati sa njegovim nezakonitim poslovima. On je istakao da je skupština akcionara prije više od mjesec, zakazana za pred kraj godine.

Franović je kazao da njegova ostavka nema veze sa nalogom novog premijera Mila Đukanovića, koji je od svih direktora državnih preduzeća tražio da potpišu ostavke.

Sve detalje pisma i kompletan Franovićev odgovor pročitajte u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: