Nakon Pravnog, prinudna uprava prijeti i Arhitektonskom fakultetu

Da na tom fakultetu ne ide glatko procedura za izbor dekana, pokazuje i dopis Svetislava Popovića Upravnom odboru Univerziteta CG
279 pregleda 4 komentar(a)
Arhitektonski fakultet, Foto: Boris Pejović
Arhitektonski fakultet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.12.2012. 21:16h

Arhitektonski fakultet mogao bi biti sljedeći na kojem će Upravni odbor Univerziteta CG uvesti prinudnu upravu, nakon što je to urađeno na Pravnom fakultetu, ukoliko se uskoro ne riješe problem oko izbora dekana, saznaju “Vijesti” iz Univerziteta Crne Gore.

Da na tom fakultetu ne ide glatko procedura za izbor dekana, pokazuje i dopis Upravnom odboru Univerziteta CG u kojem se navodi da je dekan Arhitektonskog fakulteta Goran Radović utvrdio listu kandidata za izbor dekana za 2013-2016, ignorišući mišljenje Izborne komsije i zakazao predstavljanje kandidata za narednu sjednicu Vijeća fakulteta.

U obraćanju predsjednika izborne komisije Svetislava Popovića, koje je poslato članovima UO i objavljeno na oglasnoj tabli fakulteta, navodi se da je jedan od profesora tražio da se odloži donošenje te odluke do dobijanja mišljenja odbora zbog primjedbe. Piše i da samo jedan kandidat, prof. dr Ratko Mitrović ispunjava uslove za dekana.

Radović je kazao juče “Vijestima” da ne ignoriše mišljenje izborne komisije, niti to može da uradi - “Vijeće fakulteta razmotrilo je njihov izvještaj. Komisija nema mandat da eliminiše i pravi listu kandidata, već to radi vijeće

“Komisija, takođe, konstatuje da predlog za dekana kandidata profesora dr Dušana Vuksanovića nije u skladu sa članom 6”, stoji u obraćanju. Prema članu 6 pravilnika član vijeća fakulteta može potpisati predlog samo za jednog kandidata, što navodno nije bio slučaj tokom predlaganja dekana na Arhitektonskom fakultetu.

Kako se navodi, sadašnji dekan Goran Radović nije htio da prihvati primjedbe za odlaganje. U dopisu Upravnom odboru, koji vodi Duško Bjelica, pišei da je procedura za izbor dekana povrijeđena i time što je jedan od predlagača Dušana Vuksanovića potpisao kandidaturu samovoljno, ne konsultujući stručne saradnika čiji je predstavnik na fakultetu.

“Komisija poslije održane sjednice 7. decembra i njenog nastavka nije formirala konačni predlog, jer od Vijeća nije dobila konačan odgovor po toj primjedbi, već je vijeće, odnosno dekan, utvrdio listu, kršeći postupak predlaganja, krenuo u dalju proceduru”, piše u obraćanju.

Radović je kazao juče “Vijestima” da ne ignoriše mišljenje izborne komisije, niti to može da uradi: “Vijeće fakulteta razmotrilo je njihov izvještaj. Komisija nema mandat da eliminiše i pravi listu kandidata, već to radi vijeće.

Upravni odbor nije nadležan u toku postupka i može se miješati u rad komsiije. Vijeće je utvrdilo da obje liste kandidata nijesu u skladu sa po jednim članom Pravilnika, ali nijesmo htjeli na taj način da štetimo kandidatima, već smo predložili obojicu”, kazao je Radović.

On je dodao da oba kandidata ispunjavaju uslove, s tim što je onaj kojeg je predložio Popović, građevinski inženjer. Radović je dodao i da izborna komisija otvara koverte sa predlozima kandidata i dostavlja ih vijeću, ali nema pravo da eliminiše kandidate.

Rok do kojeg bi vijeće fakulteta trebalo da izabere novog dekana je 21. decembar.

Bonus video: