Matijević: "Mircea" da češće dolazi u Tivat

“Veoma mi je drago da je brod “Mircea” uplovio baš u Tivatski zaliv. Veliko je zadovoljstvo što smo domaćini ovako važnom brodu, koji decenijama obučava kadete i sprema ih za dalje usavršavanje
193 pregleda 0 komentar(a)
Snežana Matijević, Foto: Opština Tivat
Snežana Matijević, Foto: Opština Tivat
Ažurirano: 19.06.2018. 08:10h

Povodom dolaska u Crnu Goru školskog broda Ratne mormarice Rumunije, jedrenjaka “Mircea” koji je u ponedjeljak uplovio u Tivat, gradonačenica dr Snežana Matijević upriličila je prijem za delegaciju koju su činili rumunski ambasador u Crnoj Gori Ferdinand Nađ i komandant broda, kapetan fregate Mircea Tarhoaca.

Oni su, kako je saopšteno iz Matijevićkinog kabineta, upoznali predsjednicu opštine sa detaljima posjete i karakteristikama broda sagrađenog 1938 godine u Njemačkoj. “Mircea” je trenutno na 31-jednovnom krstarenju Mediteranom sa ukrcanih ukupno 186 članova posade, od kojih su 48 pitomci Vojnopomorske akademije rumunske Ratne mornarice iz Konstance, a 51 njihove kolege - pitomci akademije Ratne mornarice Njemačke.

Na svom putovanju na koje je krenuo 4.juna iz Konstance, “Mircea” je već uplovio u luku Bari u Italiji, do petka 22.juna zadržaće se u Tivtu, nakon čega će prilikom povratka za Rumuniju, jedrenjak još uploviti i u luku Pirej u Grčkoj.

“Veoma mi je drago da je brod “Mircea” uplovio baš u Tivatski zaliv. Veliko je zadovoljstvo što smo domaćini ovako važnom brodu, koji decenijama obučava kadete i sprema ih za dalje usavršavanje. Nadam se da ovo neće biti posljedni put da ugostimo ovaj školski brod, već se nadam i nekoj budućoj saradnji u dijelu razmjene kadeta sa školskim brodom “Jadran”. – istakla je gradonačelnica Tivta Snežana Matijević.

Njenom sastanku sa rumunskom delegacijom prisustvovala je i prva žena crnogorske Mornarice, kao i jedina dama koja službuje na školskom brodu “Jadran”, poručnica korvete Sara Rakočević.

Bonus video: