"Eksperti za deponiju na Vasovim vodama su radli po pravilima"

On nije htio komentarisati ostavku izvršnog direktora Ekološkog pokreta "Ozon" Aleksandra Perovića, niti nalaz ekspertskog tima
1 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2012. 12:31h

Pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma Siniša Stanković kazao je da je ekspertski tim za projekat sanitarne deponije na Vasovim vodama u Beranama radio u skladu sa programskim zadatkom i sporazumom sklopljenim između mještana i opštine.

On nije htio komentarisati ostavku izvršnog direktora Ekološkog pokreta "Ozon" Aleksandra Perovića, niti nalaz ekspertskog tima. Perović je dao ostavku nakon što je, kako je kazao, utvrdio da je rađeno po pravilniku za koji nije znao da postoji.

"Ono što mogu da kažem kao član ekspertskog tima koji je imao isti status kao i gospodin Perović je da smo imali jasan programski zadatak i da smo kao ekspertska grupa taj zadatak imali urađen u skladu sa sporazumom koji je zaključen između mještan Beransela i predsjednika opštine odnosno Opštine Berane", kazao je Stanković.

On je dodao da je ekspertski tim utvrdio da lokacija Vasove vode odgovara shodnu zakonu utvrđenim uslovima, ispunjava kriterijume za izgradnju regionalnog centra za obradu otpada odnosno regionalne sanitarne deponije.

"Takođe je bio zadatak da se ocijeni da li je lokacija pogodna za privremeno skladištenje komunalnog otpada. Rezultat ekspertskog tima postoji na sajtu Opštine Berane. Mi kao ministarstvo smo i do sada, a to ćemo raditi i ubuduće iako to nije naša nadležnost, pomoći svim jedinicama lokalne samouprave da obaveze koje imaju u skladu sa zakonom ispunjene na najbolji način i u skladu sa strateškim opredjeljenjima države", kazao je on.

Na pitanje novinara šte će država i Ministarstvo uraditi povodom najave mještana da neće možda ponovo krenuti u blokadu deponije Stanković je kazao da taj vladin resor nema nadležnosti u tom slučaju, već da se radi o obavezi opštine Berane.

On je podsjetio i da su mještani Beransela i Opština Berane potpisali sporazum u kome je jasno navedeno da ukoliko nalaz ekspertskog tima bude takav da lokacija odgovara za izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom da će mještani takav nalaz prihvatiti.

"Bilo je i obrnuto - predsjednik opštine se obavezao da ukoliko nalaz ekspertskog tima bude takav da lokacija ne odgovara, ne ispunjava uslove i kriterijume zakonom utvrđene, da će Opština Berane odustati od te lokacije, sanirati je i tražiti novu lokaciju za izgradnju regionalnog centra", kazao je Stanković.

Ekspertski tim, na čijem čelu je bio prof. dr Mihailo Burić, predstavio je prije nekoliko dana u Beranama elaborat o utvrđivanju valjanosti lokacije Vasove vode za izgradnju regionalne deponije, prema kojem nema nikakvih prepreka da se na ovom mjestu gradi jedan takav sanitarni objekat za četiri opštine.

Takav nalaz izazvao je nezadovoljstvo mještana koji su već pet puta blokiratli odlaganje otpada na toj lokaciji ukazujući da ona ne ispunjava uslove.

Galerija

Bonus video: