Disciplinska komisija zapečatila dvije notarske kancelarije

Donijeta privremena mjera da se na dva mjeseca suspenduje notarka Mira Bogić a na deset Ljubiša Marković
1361 pregleda 10 komentar(a)
notarska komora, Foto: Printscreen notari.webcg.me
notarska komora, Foto: Printscreen notari.webcg.me
Ažurirano: 14.12.2012. 21:01h

Notarska kancelarija u Nikšiću Ljubiše Markovića i u Podgorici Mire Bogić zapečaćene su na nekoliko mjeseci nakon sprovedenih kontrola.

"Ministarstvo pravde je, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, u toku prve godine rada notarske službe obavilo redovni nadzor u svim notarskim kancelarijama. Pored redovnog nadzora obavili smo i vanredni u pet notarskih kancelarija na osnovu podnijetih predstavki i krivičnih prijava. Prilikom vanrednih nadzora, ministarstvo je konstatovalo povredu službene dužnosti kod jednog notara u Nikšiču i jednog notara u Podgorici i za iste podnijelo nadležnom organu Notarske komore Predlog za vođenje disciplinskog postupka sa predlogom za njihovo privremeno udaljenje sa poslova notara", saopšteno je "Vijestima" iz Ministarstva pravde.

Protiv notara u Nikšiću postupak je okončan i izrečena mu je disciplinska mjera - privremeno oduzimanje prava na vršenje poslova notara u trajanju od 10 mjeseci, a za drugog notara iz Podgorice Disciplinska komisija Notarske komore je donijela Rješenje o privremenom udaljenju sa poslova notara na dva dva mjeseca.

Vanrednim nadzorom, kod ostala tri notara nijesu utvrđeni elementi za vođenje disciplinskog postupka.

"Vijesti" saznaju da je nakon kontrole donijeta privremena mjera da se na dva mjeseca suspenduje notarka Mira Bogić a na deset Ljubiša Marković. Odluka o privremenoj mjeri prema Bogićkoj važi od 12. novembra ove godine, dok je za Markovića rješenje donijeto u avgustu.

Prema informacijama "Vijesti" Komisija je za Miru Bogić utvrdila da je od 21. oktobra 2011. do 13. oktobra 2012. radila mimo propisa jer je sačinila 11 notarskih zapisa za deset stanova i jedan poslovni prostor u zgradi vlasništvo Vladana Nicovića, koja ima samo osam stanova.

Nakon što je određena privremena mjera zabrane bavljenja notarskim poslom a sa obrazloženjem zaštite interesi pravne sigurnosti građana, protiv nje će biti nastavljen disciplinski postupak da bi se utvrdilo da li ima lične odgovornosti u vezi sa „prodajom stanova“.

Grupa Podgoričana podnijela je krivične prijave protiv Nicovića koji je gradio zgradu u Donjoj Gorici i iste stanove prodao nekoliko puta. Zgrada sa osam stanova još nije završena, a do sada se pojavilo čak 16 kupaca. Krivična prijava je podnijeta i protiv notarke Bogić.

Zbog nepoštovanja odluke Skupštine opštine Nikšić od 14. decembra 2011. da ugovore za državni projekat "1000+1" stan sačinjavaju svi notari sa spiska Komore, notarka Lidija Klikovac kažnjena je novčano u visini tri sudijske plate.

Bonus video: