Opština Budva za milionski posao ingorisala tender

"Carinvest" sudskim putem traži da mu se isplati 1.600.000 eura za isporučeni kamen, kojim je izgrađen plato na Jazu
145 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2012. 10:14h

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović i bivši Sekretar za investicije u tom gradu Dragan Marović, kazali su u Privrednom sudu da Opština Budva ništa ne duguje preduzeću "Carinvest", jer sa njima nijesu imali bilo kakav poslovni odnos.

Vlasnik te firme Marko Carević sudskim putem traži da mu se isplati 1.600.000 eura za isporučeni kamen, kojim je izgrađen plato na Jazu, uoči spektakularnog koncerta Rolingstonsa.

Rađenović i Marović bili su saglasni u tome, kako su za vrijeme priprema koncerta čuli da će im Carević pomoći da izgrade plato, ali i izričiti da budvanska Opština sa tom kompanijom nije potpisivala bilo kakve ugovore.

Čitajući Izvještaj Komisije za procjenu radova na Jazu, koju je imenovao tadašnji predsjednik Opštine Rajko Kuljača, punomoćnik "Carinvesta" Veljo Čađenović saopštio je da su članovi tog tijela posao procijenili na 6.800.000 eura.

Za radove je bilo zaduženo preduzeće "Gugi komerc".

Iako su radovi procijenjeni na milionski iznos, za taj posao nije raspisan tender.

Dragan Marović, Foto: Luka Zeković

Član tadašnje komisije i savjetnik u sekretarijatu za investicije Miodrag Samardžić, objasnio je da su radovi, kako nije bilo tendera, procijenjeni na osnovu geomehaničkog elaborata, geodetskih podloga, premjera i predračuna koje je komisiji poslao "Gugi komrec".

"Komisija je imala zadatak da izlaskom na lice mjesta i kontrolom tehničke dokumentacije, utvrdi vrijednost radova Gugi komerca. Na uvid nam nijesu date građevinske knjige i građevinski dnevnici, jer ih nije bilo", tvrdi Samardžić.

Sutkinja Milica Popović konstatovala je da je to bila zakonska obaveza, a onda pitala da li je za posao, koji je dobio Gugi komerc, trebalo raspisati tender.

"Gugi komerc je u zakup držao stovarište na zemljištu, a nije plaćao, pa je sklopljen aneks ugovora da plati 40 odsto za izvedene radove na Jazu. Cijene za izvedene radove smo uzeli na osnovu prosječnih tenderskih cijena, koje je u tom periodu Opština Budva objavljivala", rekla je Dragica Popović, takođe član tadašnje komisije.

Rađenović je izjavio da je 2007, kada je izgrađen plato za Rolingstonse, bio potpredsjednik Opštine i da nije bio zadužen za finansije.

Objasnio je da su mu poznate "određene činjenice" za taj posao, rekavši da je čuo od kolega da će im Marko Carević pomoći tako što će isporučiti materijal.

Rađenović nije konkretno rekao o kakvoj se vrsti pomoći radi: “Ne govorim na osnovu dokumenata, već po sjećanju”.

Kada se upoznao sa potraživanjima “Carinvesta”, rekao je da je detaljno razgovarao sa Carevićem.

Lazar Rađenović, Foto: Luka Zeković

"Izvršio sam provjeru u opštinskoj dokumentaciji, prema kojoj nije bilo pravnog osnova da Opština Budva plati. Saznao sam da nismo bili ni u kakvom poslovnom odnosu sa 'Carinvestom', već je ta obaveza bila prema preduzeću 'Gugi komerc'. Opština Budva je izmirila sve obaveze prema 'Gugi komercu' za izvedene radove. Prema ugovoru, naša obaveza je da projekat finansiramo 60 odsto od ukupno izvedenih radova, a 40 odsto da finansira 'Gugi'", kazao je Rađenović.

Sudija je pitala zašto je Opština odobrila da se plati "Gugi komercu", ako je materijal isporučio "Carinvest", a Rađenović odgovorio da je Komisija procijenila izvedene radove i da je "plaćeno 60 odsto, ne ulazeći u strukturu šta se plaća".

Carević je prigovorio njegovom svjedočenju, rekavši da je taj posao plaćen na način što je Opština dala “Gugi komercu” u zakup zemljište na 10 godina, gdje su ovi sagradili stovarište.

Rađenović je potvrdio da je postojao takav ugovor, ali se nije mogao izjasniti da li su kroz takav poslovni odnos finansirani radovi na Jazu.

Branislav Savić

Vlasnik "Gugi komerca" Branislav Savić nije došao na ročište, pa je kažnjen sa sto eura.

Naredno ročište zakazano je za 14. januar.

"Tebi je to plaćeno"

Dragan Marović, bivši sekretar Sekretarijata za investicije u Opštini Budva, rekao je da je bio na širem sastanku kada je saznao da će gostovati Rolingstonsi. Sastanku su, rekao je, prisustvovali tadašnji ministar turizma Predrag Nenezić i bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović.

I on je kazao da je tada čuo da će za drenažu terena Bato Carević dati kamen, ali se nije, kako je rekao, raspitivao da li to Bato daje džabe ili treba da mu se plati. Naveo je da je poslao inženjera Milojku Samardžić – Kovačević da u kamenolomu “Carinvesta” provjeri da li je kamen odgovarajući, dodajući da se plaćanjem neko drugi bavi.

Sutkinja Pavićević je rekla da joj je čudno da se niko tada nije interesavao kako će se sve to platiti. Marović je odgovorio da otpremnice za plaćanje nikada nijesu stigle.

"Nisam potpisao izvještaj da se plati preduzeću 'Gugi komerc', niti sam imao obavezu. Na privatnom druženju sreo sam se sa Carevićem na Savindan 2011, kada mi je rekao da je on isporučio kamen, da je to plaćeno 'Gugi komercu'", rekao je Marović.

Marko Carević

Carević je prigovorio Maroviću, rekavši da mu je ovaj tada decidno rekao: "Tebi je to plaćeno".

Galerija

Bonus video: