Ako se bude miješao u svoj posao, najzaposleniji ministar biće Brajović

Prethodni ministar saobraćaja ostavio mu je veliki broj nezapočetih, a davno obećanih investicija
98 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2012. 02:58h

Ako se bude miješao u svoj posao, novi ministar saobraćaja Ivan Brajović biće najzaposleniji u tek sastavljenoj vladi.

Prethodni ministar Andrija Lompar ostavio mu je toliko nezapočetih a davno obećanih investicija i nedovršenih projekata, neostvarenih obećanja, problema i gubitaša, da će novi ministar ako ostvari i pola toga, zaslužiti da ostane na ovoj poziciji makar još jedan mandat.

Svakako najteži zadatak novog ministra, ako ga kao prethodni ne shvati kao političko obećanje, biće konkretizacija priče o izgradnji autoputa Bar – Boljari. Do sada je to samo bila politička priča i neizostavni segment predizbornog skandiranja.

Nedavno je engleska konsultantska kuća "Skot Vilson", zaključila da se zbog teškog terena i značajnog smanjenja protoka saobraćaja na tom pravcu u odnosu na 2008. godinu, ne isplati izgradnja autoputa, to je na neki način potvrdilo stav da je do sada sve bilo samo priča.

U najboljem slučaju, smatraju Englezi, mogla bi se graditi dionica Podgorica – Mateševo, po dvije trake za oba smjera, sa razdjelnim ostrvom. Razlika u odnosu na autoput što nema treće zaustavne trake, što uspon može ići iznad pet odsto i što krivine mogu biti oštrije. I ta opcija iako je za gradnju neuporedivo jeftinija od autoputa, u dogledno vrijeme teško da bi mogla zadovoljiti uslov isplativosti.

Jedino u čemu se i te kako odmaklo kada je riječ o autoputu, jeste trošenje novca. Za eksproprijaciju zemljišta i planiranje do sada je potrošeno 10 miliona eura.

Imaće novi ministar dosta posla i na održavanju postojećih saobraćajnica koje su posljednjih godina krpljenjem i izgradnjom trećih traka dovedene u pristojno stanje, ali nikako nijesu u mogućnosti da izdrže ni postojeći protok saobraćaja, a kamoli očekivanu navalu turista.

Kada je riječ o vazdušnom saobraćaju, Brajovića čeka dilema treba li privatizovati nacionalnu avio-kompaniju, koja redovno knjiži gubitke koji su se približi cifri od 20 miliona, ili treba i dalje da se oslanja na vladino rame.

Kako će se Brajović nositi sa toliko nerealnih obećanja i nezavršenih projekata, kako će rješavati probleme sa državnim gubitašima, tek će se vidjeti

I tu je ministru u miraz ostalo jedno krupno obećanje koje se sporadično i stidljivo čuje iz Vlade skoro dvije decenije, a odnosi se na izgradnju aerodroma u Beranama.

I kada ne bi imao na umu potrebu uravnoteženog regionalnog razvoja, i valorizaciju potencijala sjevera, novi ministar saobraćaja će makar koalicionim partnerima iz Bošnjačke stranke morati da objasni je li to politička priča ili će njihovi rođaci iz dijaspore u dogledno vrijeme moći avionom u zavičaj.

Željeznica je do sada usitnjena u četiri kompanije, gdje svaka knjiži gubitke. Po planu restrukturiranja iz 2007, zacrtano je da se željeznička infrastruktura podijeli na pruge, objekte i regulisanja saobraćaja.

Andrija Lompar i Zarija Franović

Prethodni ministar nije završio taj posao jer je šef Željezničke infrastrukture Zarija Franović bio protiv da mu se moćna kompanija, čija se imovina procjenjuje na pola milijarde eura, i samo na farbanje svega i svačega osim šina, troši milion eura, svede na "mrvicu" koja se zove regulisanje saobraćaja.

Poseban zadatak Brajovića biće Luka Bar, čiji najbitniji dio Kontejnerski terminal i pored bučnih najava nikako da se privatizuje

I teretni saobraćaj, koji je jedini isplativ u Željeznici, ovu godinu će završiti s gubicima.

U pomorskom saobraćaju krenulo se u obnovu nacionalne flote. Kod Kineza su kupljena dva broda i već su izdata. Ta investicija je pod određenim sumnjama a glasno se prigovara kvalitetu brodova koji se grade na Dalekom istoku.

Poseban zadatak novog ministra biće Luka Bar, čiji najbitniji dio Kontejnerski terminal i pored bučnih najava nikako da se privatizuje.

Kako će se ministar Brajović nositi sa toliko nerealnih obećanja i nezavršenih projekata, kako će rješavati probleme sa državnim gubitašima, tek će se vidjeti.

Nerealni naumi

Ministra Brajovića će možda neko podsjetiti na još neka predizborna obećanja izgovorena makar pet puta proteklih deceniju i po. Tri su najkrupnija.

Prvo se odnosi na izgradnju jadransko-jonskog autoputa preko kamenog mora Katunske nahije.

Drugi još manje realan naum, odnosi se na izgradnju mosta na Verigama. Iako je poodavno poznat stav UNESCO-a da takvoj građevini nema mjesta u zalivu, dok je Kotor na listi svjetske kulturne baštine, pozamašne svote su otišle na planove i studije i dileme isplatili se više graditi most preko ili tunel ispod Veriga.

Treće obećanje se odnosi na izgradnju brze saobraćajnice u urbanistički nagomilanom priobalju.

Galerija

Bonus video: