Više od 50 osoba prijavljeno zbog diskriminacije LGBT populacije

Cimbaljević je, kako je saopšteno, ukazao na neophodnost promjena u obrazovnom i sudskom sistemu, kao sistema koji su, dodaje se, podložni diskrimisanju
12 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2012. 18:06h

Više od 50 osoba prijavljeno je tokom prethodina tri mjeseca, zbog različitih oblika diskriminisanja LGBT populacije, saopštio je izvršni direktor nevladine organizacije Forum Progres Zdravko Cimbaljević.

Cimbaljević je, govoreći na tribini Ljudska prava u Crnoj Gori, održanoj na Fakultetu za državne i evropske studije, rekao da i na kraju ove godine u Crnoj Gori postoji strah od iskazivanja seksualne orjentisanosti, naročito zbog, kako je kazao, visokog stepena homofobije koja je prisutna u našem društvu.

On je na tribini, kako je saopštilo Studentsko vijeće Fakulteta, govorio o problemima u kojima se LGBT populacija nailazila u prethodnom periodu.

„Ističući da je u prethodna tri mjeseca preko 50 osoba prijavljeno zbog različitih oblika diskriminisanja ove populacije, najviše zahvaljujući saradnji LGBT Foruma Progres i američke Ambasade“, navedeno je u saopštenju.

Cimbaljević je, kako je saopšteno, ukazao na neophodnost promjena u obrazovnom i sudskom sistemu, kao sistema koji su, dodaje se, podložni diskrimisanju.

Zamjenik Ombudsmana Marijana naglasila je da se veliki broj odredbi crnogorskog Ustava odnosi na zaštitu ljudskih prava, pa sa tim u vezi treba obezbjediti mehanizme za njihovo poštovanje.

„Progres svakog društva oslikava se putem poštovanja ljudskih prava i nema napretka jednog društva ukoliko nema poštovanja poštovanja razlika u njemu, bilo da su to nacionalne, etničke, vjerske, razlike zasnovane na seksualnoj orjentaciji, polu“, kazala je ona.

U saopštenju se dodaje da je Laković navela da poštovanje tih razlika ne treba da se odnosi na formalno-pravnu, već na faktičku jednakost svih građana u našem društvu.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić naglasio je da u svijetu trenutno postoji tri odsto etnički čistih država i da su manjinska prava i njihovo poštovanje nezaobilazan faktor u svim demokratstski uređenim društvima.

On je, kako je saopšteno, naglasio da je kvalitetan normativni okvir u ovoj oblasti i implementacija međunarodnih dokumenata nešto čime se Crna Gora može pohvaliti i uporediti sa razvijenim demokratijama.

Galerija

Bonus video: