Sjever prekriven snijegom

Jutros oko šest časova više lavina sručilo se na put Mojkovac - Đurđevića Tara, u mjestu Sokolovina
52 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2012. 14:08h

Jutros oko šest časova više lavina sručilo se na put Mojkovac Đurđevića Tara, u mjestu Sokolovina, i prekinule su saobraćaj na tom regionalnom pravcu.

Ljetošnji požari "otvorili" su litice kanjona što pogoduje lavinama koje i dalje padaju. Bilo kakva intervencija na putu predstavljala bi veliki rizik pa putari "Crnagoraputa" čekaju stabilizaciju vremena kada se planira čišćenje snijega i drugog materijala koji se nalazi na putu.

Novi snijeg, koji je tokom noći napadao, povećao je visinu sniježnog pokrivača više od jednog metra. Okolnost da i dalje pada, praćen vjetrom i mećavom, situaciju u saobraćaju čini dodatno složenom.

Jedina komunikacija kojom se normalno saobraća je put prema Pljevljima, dok se orema unutrašnjosti države saobraćaj nikako ili otežano, saopšteno je "Vijestima" iz "Crnagoraputa". Iz tih razloga u maloprodajnim objektima mogla se naći jedino štampa iz Srbije.

Šef stacionara u Žabljaku Sveto Anđelić kaže da je dio njihove mehanizacije angažovan na raščišćavanju lavina u kanjonu Tare.

"Odmah po saznanju na taj dio puta usmjerili smo potrebnu mehanizaciju. Sa rubova kanjona sletjele su lavine na više mjesta u lokalitetu Sokolovina i onemogućile odvijanje saobraćaja. Očekujem da ćemo uspjeti da obavimo posao i da danas uspostavimo saobraćaj. Na Jezerskoj površi, putem prema Šavniku, održavamo prohodnost. Ometa mećava i smanjena vidljivost", kaže Anđelić.

Njegov kolega iz stacionara "Crnagoraputa" u Šavniku Boro Žižić kaže da je veliko nevrijeme i preko Vojnika prema Nikšiću.

"Velika je mećava zbog čega je vidljivost veoma smanjena. Uspijevamo održati prohodnost puta. Nije problematičan samo Vojnik. Snijega i mećave ima cijelom trasom", kaže Žižić.

U Žabljaku, snjegočistači Komunalnog preduzeća, jutros su krenuli u novi početak jer su, juče očišćene, sve ulice ponovo zametene. Rano su učinili prohodnim glavne gradske komunikacije i sada djeluju na perifernim.

Nikšić: Samo se djeca obradovala

Izgledada je "Čajo" tek sinoć i danas „posjetio“ opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, mada bi stanovnici ove tri opštine više voljeli da ih je zaobišao jer snijegu se izgleda samo najmlađi raduju.

Visina sniježnog pokrivača u Nikšiću je preko pola metra dok u udaljenijim selima do kojih je nemoguće doći snijega ima i tridesetak centimetara više nego u gradu pod Trebjesom.

Snijeg koji je padao tokom cijeli noći, a i sada pada, i duva mećava, donio je probleme svima – ok radnika Komunalnog preduzeća koji ne prestaju da rade do učenika i zaposlenih kojima je danas bio otežan put do škole i posla.

U prigradskim školama veći broj djece nije ni došao na nastavu dok je i u gradskim školama broj učenika maltene prepolovljen.

Glavne gradske ulice su relativno dobro očišćene pa njima prolaze i automobili i pješaci koji su prinuđeni da izađu iz kuće dok se sporednim ulicama i trotoarima skoro ne može proći.

Škole u Banjanima, Petrovićima, Crkvicama, Goliji ne rade a do tih mjesta, gdje snijega ima 70-80 centimetara, su svi putevi u blokadi tako da se i terenskim automobilima teško stiže.

U Pivi snijeg ne prestaje da pada i u planini, gdje su putevi blokirani, je već dostigao visinu od 70 centimetara a najveći problem prestavlja mećava koja ne prestaje da duva.

Ista situacija je i u šavničkoj opštini gdje je u varošici visina sniježnog pokrivača preko 40 centimetara a u selima, do kojih se ne može stići, i duplo više.

U Beranama angažovana kompletna mehanizacija

Visina sniježnog pokrivača do 11 sati u Berama je iznosila oko 40 centimetara.

Kompletna mehanizacija Agencija za izgradnju i razvoj koja održava gradske ulice i lokalne puteve angažovana je i nalazi se na terenu. Iz Agenciju su kazali da su gradske ulice jutros rano očišćene, a da se radi na čišćenu ulica u prigradskim naseljima.

Dio mehanizacije je upućen prema Štitarima i Lubnicama, dok će kasnije krenuti i prema Šekulari i Kaludri.

Dva snjegočistača rade na čišćenju puteva na području petnjičkog kraja.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno uprkos snijegu.

Rožaje redovno

Sniježna mećava u Rožajama nije iznenadila ni građane niti službe na terenu. Život mještana se odvija otežano, ali normalno i nema vanrednih situacija.

Iz policije su saopštili da su svi putni pravci prohodni i otvoreni za sve kategorije vozila.

"Saobraćaj se odvija sporije i uz obavezno korištenje zimske opreme, ali nema zastoja. Iz „Crna Gora puta“ redovno rade na čišćenju i posipanju soli, vrlo su ažurni, pa je i njihova zasluga velika što nemamo nikakvih značajnijih problema", rekli su iz policije.

Iz elektrodistribucije su kazali da je stanje na terenu „stabilno, kontrolisano i zadovoljavajuće“.

"Sva domaćinstva u gradu i na selima imaju uredno snabdijevanje električnom energijom. Eventualni kavrovi se interventno otklanjaju. Na vrijeme smo se i kvalitetno pripremili za zimu zbog čega nemamo većih problema", rekli su iz Elektrodistribucije.

Iz kriznog štaba su "Vijestima" kazali da je stanje na terenu uredno, odnosno da nemaju pritužbi.

Plav: Ulice neprohodne

Na području opštine Plav tokom noći napadalo je novih 25 santimetara snijega, što je uslovilo da ulice budu neprohodne za motorna vozila. Snijeg i dalje pada istim intezitetom .

Iz opštinskog tima za upravljanje vanrednim situacijama "Vijestima" je rečeno, da je mehanizacija JP Komunalno i Službe zaštite na terenu u raščišćavanju lokalnih puteva.

Napajanje struje je u pojedinim selima prekinuto od sinoć, dok u Plavu, Gusinju i Murini struja već par puta dolazi i nestaje nakon što je jutros uspostavljeno redovno napajanje.

U Kolašinu cijele noći na terenu, u Mojkovcu redovno

Visina snijega u Kolašinu do 11 sati dostigla je oko 70 cm, dok je u nekom udaljenim selima, kako mještani javljaju visok i preko metar. No, i pored toga, za sada se službe lokalne uprave i Komunalno preduzeće dobro snalaze, pa su gradske i prigradske ulice očišćene, a tokom narednih par sati počeće i probijanje puteva ka selima.

"Cijele noći smo na terenu. Mehanizacija je podijeljena u tri sektora i za razliku od minulih godina, uporedo se čiste i gradske i prigradske ulice. Za sada je sve pod kontrolom iako snijeg pada nesmanjenim intenzitetom i njegova visina se povećava iz sata u sat", rekao je tehnički dorektor Komunalnog preduzeća Igor Tatić.

Prema njegovim riječima putevi ka vasojevičkim, donjomoračkim i rovačkim selima su trenutno neprohodni, ali će njihovo čišćenje početi za par sati.

Kako je kazao komandir kolašinskih vatrogasaca Željko Darmanović poziva sa seoskog područja nije bilo, pa ni potrebe za intervencijom pripadnika te službe.

"Pripravni smo i u stalnoj komunikaciji sa ostalim opštinskim službama. Do sada nas ne zovu da intervenišemo, ali na raspolaganju su nam dvoje motornih sanki , pa ćemo kao i do sada stići tamo gdje naša pomoć bude potrebna", kazao je on.

Prema riječima njegovog kolege iz Mojkovačke Službe zaštite i spasavanja Dragana Markovića, stanje na području te opštine je, kako je kazao, redovno.

"Za sada nije bilo potrebe za našom intervencijom . Nemamo poziva sa seoskog područja" rekao je Marković.

Kako su kazali u mojkovačkoj lokalnoj upravi sve gradske i prigradske ulice se redovno čiste , a visina snijega je oko pola metra. Mehanizacija tamošnjeg Komunalnog preduzeća sprema se da krene i ka selima, pa se nadaju da će do kraja dana većina puteva biti prohodna.

Plužinska sela odsječena

Sva plužinska sela su odsječena od grada, rekao je predsjednik Opštine, Mijuško Bajagić, navodeći da nema informacije da li u njima ima struje.„Situacija je loša, kao i u cijeloj Crnoj Gori. Mećava, snijeg pada i sva sela su odsječena“, rekao je Bajagić agenciji MINA.On je naveo da su u naselju čiste ulice. „Za sela nemamo informaciju da li imaju struje, niko nas za sada nije zvao“, kazao je Bajagić i naveo da bi bio uzaludan svaki pokušaj da se sada pročisti put do sela.„Kada stane mećava, krenućemo tamo“, naveo je Bajagić.

Šavnik: Pao krov i zid sa zgrade

"U opštini Šavnik je situacija zaista teška. Snijeg i mećava su uradili svoje pa je u centru grada otišao kompletan krov i zid sa zgrade u kojoj su se nalazile prostotije Crvenog krsta. Srećom u zgradi nema stanara i nije bilo nikoga u trenutku kada su krov i zid otišli“, kazao je predsjednik opštine Šavnik Mijomir Vujačić.

Oštećen krov Crvenog krsta, Foto: Obrad Pješivac

U varošici ima oko pola metra snijega dok je u selima visina sniježnog pokrivača metar a na pojedinim mjestima ima i nameta visokim preko metar i po.

"Najgore je što većina sela i dalje nema stuje. Opet je ispao dalekovod u Žabljaku tako da nema struje u većini sela. Samo varoš i neko sela za sada imaju struju. Svi lokalni putevi koje smo u međuvremenu očistili su zameteni i tako će biti i narednih dana jer se ne može čistiti kada duva mećava a za vikend su najavljene nove padavine.

Uspjeli smo nekako da očistimo put do Boana jer u selu ima smrtni slučaj“, kazao je Vujačić.

Bijelo Polje: Bez većih problema

Uprkos novom sniježnom pokrivaču koji je u gradu dostigao visinu oko 40 centimetara bjelopoljske ulice su uglavnom bile prohodne za saobraćaj.

Opštinski sekretar za stambeno komunalne poslove i saobraćaj Dejan Luković saopštio je,da je mehanizacija Komunalnog preduzeća učinila prohodnim od snijega gradske ulice te da će tokom dana biti čišćene i ulice u prigradskom području.

"Mehanizacija Komunalnog kojoj pomažu kolege iz privatnih firmi aktivirana je na čišćenju putnih pravaca prema mjesnim centrima te očekujemo da sve saobraćajnice na području opštine tokom dana budu osposobljene za saobraćaj.Na seoskom području mještani su se angažovali i pomoću “voza”čiste od snijega puteve i staze do lokalnih saobraćajnica", kazao je Luković.

Naveo je da raspolaže saznanjima da sela koja gravitiraju Majstorovini i Grančarevu,zbog kvarova, nemaju uredno snabdijevanje električnom energijom.

"Mehanizacija će nastojati da očisti tamošnje puteve od snijega koji je dostigao visinu oko 60 centimetara,kako bi tehnička služba elektrodistribucije intervenicala i otklonila kvarove .Prema raspoloživim informacijama u prodavnicama ima dovoljno zaliha svih životnih namirnica", kazao je Luković.

Galerija

Bonus video: