Ubijanjem orla prirodno nasljeđe je pretrpjelo nepopravljivu štetu

"Kao što se zna, Poljska i Crna Gora posjeduju orla na državnom grbu. Zajedno ne smijemo dozvoliti da ih prifali u prirodi!"
173 pregleda 0 komentar(a)
Crni orao, Foto: Ambasada Poljske
Crni orao, Foto: Ambasada Poljske
Ažurirano: 10.12.2012. 19:43h

Ambasada Republike Poljske u Podgorici oglasila se povodom ubijanja Crnog orla (izuzetno ugrožene vrste ptica u Evropi), na terenu Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

U saopštenju Ambasada se zahvaljuje svim ljudima dobre volje koji su angažovani u Crnoj Gori u oblasti zaštite prirodnog nasljeđa.

Crni orao skončao usred NP Skadarsko jezero, direktor posumnjao na špijunažu>>>

"Zahvaljujući upravo njihovoj misiji, na terenu Nacionalnog parka Skadarsko jezero bilo je moguće pronaći ubijenog Crnog orla (Aquila Langa), jednu od izuzetno ugroženih ptica u Evropi. Crni orlovi su obuhvaćeni Direktivom o pticama EU, zahvaljujući kojoj je realizovan projekat njihove zaštite. Orao po imenu Bruzda bio je genetski najčistiji predstavnik ove vrste, najljepši poljski reproduktor, otac nekoliko mladih orlića", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ubijeni orao od strane poljskih ornitologa bio je opremljen skupocjenim sistemom predajnika GPS koji omogućava praćenje migracija ptica.

Korišćenje predajnika, kako se navodi, napravilo je revoluciju u ornitološkim istraživanjima posljednjih godina, povećavajući šansu za opstanak nestajućih vrsta.

"Izražavamo veliko žaljenje što ranjenom orlu nije udijeljena medicinska pomoć, čime je evropsko prirodno nasljeđe pretrpjelo nepopravljivu štetu. Vjerujemo da će ovaj osuđujući čin biti znak upozorenja i da će pokrenuti kampanju za odbarnu orlova koji su ujedno i naši nacionalni simboli. Kao što se zna, Poljska i Crna Gora posjeduju orla na državnom grbu. Zajedno ne smijemo dozvoliti da ih prifali u prirodi!", navodi se u saopštenju.

Bonus video: