Kolarević tužila i "Monitor": Ljuta zbog "moćne sestre velikog brata"

“Oni mogu da nas zabrane ali mi nećemo zaboraviti da pišemo, pisaćemo makar po zidovima a o ovome šutjeti nećemo”, rekao je glavni urednik “Monitora” Esad Kočan
85 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2012. 08:08h

Nakon tužbi protiv izdavača "Vijesti" i "Dana", sestra premijera Mila Đukanovića, advokatica Ana Kolarević tužila je i izdavača nedjeljnika"Monitor", od koga takođe traži obeštećenje od 100.000 eura.

U tužbi, koja je Osnovnom sudu u Podgorici predata istog dana kada i one protiv "Vijesti" i "Dana", 9. novembra ove godine, Kolarević je citirala nekoliko tekstova koji su je povezivali sa aferom Telekom.

Na adresu nedjeljnika ona je stigla juče, a u tužbi se navodi kako list duži vremenski period objavljuje fotografije Kolarevićeve, propraćane senzacionalističkim naslovima, “koji ne odgovaraju objavljenom sadržaju, u cilju diskreditacije”.

“Objavljeni tekstovi prepuni su optužujućih, zlonamjernih, tendencioznih, a prevashodno neistinitih navoda, koji služe stvaranju negativne slike o tužilji kod javnog mnjenja. Tuženi i dalje svakodnevno nastavlja ovu negativnu kampanju, a može se reći, i pravu harangu u pomenutom nedjeljniku”, navodi Kolarević u tužbi koju potpisuju četiri advokata.

TV Vijesti, Svetlana Đokić

Sporni i neistini tekstovi, prema tvrdnjama Kolarević su "Godina počinje Telekomom", "Zajednički poslovi sestre i kumova", "Ana je zakon".

Glavni urednik nedjeljnika “Monitor” Esad Kočan ocijenio je za “Vijesti” da je slučaj Telekom jedan od onih slučajeva koji vodi ravno do Đukanovića i njegove familije.

“I to je slučaj koji nismo pokrenuli mi, nije ga pokrenuo nijedan autentično crnogorski mediji - ni 'Monitor', ni 'Vijesti', ni 'Dan', došao je sa relevantnije adrese iz inostranstva. Zamislite šta je crnogorsko društvo trebalo tim povodom da uradi, svuda drugdje na svijetu javnost bi odlijegala da se ustanovi odgovornost za istinu u ovakvom slučaju. A šta se to desilo kod nas? Ova tužba je poruka čitavom crnogorskom društvu da ono ne zna da se brani, da ono ne zna da nametne društvenu temu i za to oni mogu da izdvajaju jednu po jednu metu da nju tuku, dok ostali ćute i posmatraju”, rekao je Kočan.

On navodi da je 100.000 eura iznos čiji je cilj zatvaranje nedjeljnika. “ I to im je uzalud. Oni mogu da nas zabrane ali mi nećemo zaboraviti da pišemo, pisaćemo makar po zidovima a o ovome šutjeti nećemo", rekao je Kočan.

Kolarević navodi i tekst "Ana je zakon".

"U ovom objavljenom tekstu sve vrvi od tendencioznih i neistinitih navoda, sa očiglednim ciljem da se tužilja prikazuje javnosti kao 'moćna sestra' 'velikog brata', koja o svemu odlučuje i koja je van zakona ove države, što je notorna neistina", kaže se u tužbi.

Ona predlaže sudu da obaveže izdavača "Monitor" da na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene i buduće duševne bolove zbog povreda ugleda i časti isplati tužilji iznos od 100.000 eura, sa pripadajućom kamatom od presuđenja do konačne isplate, u roku od 15 dana po pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja. Isti zahtjev Kolarević je imala i u tužbama podnijetim zbog tekstova objavljenih "Vijestima" i "Danu" u kojima se takođe povezuje sa korupcijom u privatizaciji "Telekoma". Takođe je, odvojenim tužbama protiv dviju dnevnih novina zatražila obeštećenje od po 100.000. eura zbog pretrpljenih i budućih duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda.

Kako je sin kupio stan na Menhetnu

Tuženi se ne zastavlja na ovom iznošenju neistine, već u istom broju objavljuju tekst pod naslovom "Zajednički poslovi sestre i kumova", tekst pun ciznima, neistina i insinuacija.

Tuženi na tendenciozan način, neargumentovano ističe da je sin tužilje kupio stan na Menhetnu vrijedan oko milion dolara, pri tom aludirajući da je isti kupljen od dobijenog mita.

Da su ovi navodi neistiniti, govori i činjenica da je predmetni stan kupljen kreditom dobijenim od Hypo Alpe Adria banke, a shodno kojem je rok otplate do 1. jula 2031", navodi se u tužbi.

Galerija

Bonus video: