Normalizuje se stanje na Žabljaku i Plavu

Neuporedivo bolje stanje je i sa strujom koje u nedjelju nije bilo u najvećem broju žabljačkih sela
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2012. 13:57h

Preduzeća koja ovih dana žabljačani najviše pominju nastavila su sa aktivnostima koje doprinose normalizaciji stanja nakon ciklona koji je vladao pretihodna nekolika dana.

Tome je doprinijela stabilizacija vremena. Putari "Crnagoraputa" još u nedjelju veče učinili su prohodnom magistralu prema Šavniku pa se saobraćaj nakon toga odvija sasvim normalno. Normalno se saobraća i prema Pljevljima ili Mojkovcu.

Snjegočistači Komunalnog preduzeća juče su obavljali "finalno" čišćenje glavnih gradskih saobraćajnica, uklanjali snijeg sa perifernih ulica i iz prigradskih naselja. Uspjeli su stići i do obližnjih sela i do mjesnog centra Njegovuđa.

Direktor preduzeća Radenko Radulović kaže da će se prema udaljenijim selima krenuti kad se za to stvore uslovi, odnosno kad se vremenska situacija, makar na nekoliko dana stabilizuje.

Neuporedivo bolje stanje je i sa strujom koje u nedjelju nije bilo u najvećem broju žabljačkih sela. U nedjelju su ekipe elektrodistribucije otklonile kvarove na dalekovodima prema selima sjeverno i zapadno od grada pa su struju dobili Pitomine, Bosača, Nadgora, Uskoci, Kovačka dolina, Palež, Podgora i Tepca.

Danas djeluju na dalekovodima i trafostanicama sa kojih se napajaju sela u Šarancima i na obroncima Sinjajevine. Od njih stižu uvjeravanja da će većina tamošnjih stanovnika danas dobiti struju.

I u Plavu redovno

Opštinski tim za upravljanje u vanrednim situacijama u Plavu na zasijedanju, zaključio je da je stanje u ovoj opštini redovno i da su svi putevi prohodni.

Član tima Rahman Markišić kazao je „Vijestima“, da je mehanizacija pripravna za nove sniježne padavine, te da opštinski tim zasijeda po nekoliko puta dnevno i prati kompletnu situaciju.

"Tokom ovih sniježnih padavina, na terenu je bila uključena mehanizacija JP Komunalno i Službe zažtite i spasavanja iz Plava. Saobraćajnice na područiju sva tri mjesna centra Plava, Gusinja i Murine su čiste, kao i seoski putevi, što čini 95 posto ukupno očišćenih puteva.

Jedino zbog nepristupačnosti terena nijesu očišćeni planinski putevi, kroz koje terenska vozila saobraćaju normalno.I pored današnjih nistih teperatura, radnici pomenute dvije službe danas pripremaju svoja vozila za nove najavljene padavine, tako da će sa prvim pahuljicama isti izaći na teren.

Svi članovi opštinskog tima su svakodnevno na terenima naša tri mjesna centra, što nam daje potpuniju sliku o situaciji tokom ovih sniježnih dana, kako bi u skladu sa istom i intervenisali“, kazao je Markišić.

On je dodao, da je snadbijevanje električnom energijom na teritoriji plavske opštine redovno, osim par sitnih kvarova, koje će ekipe Elektrodistibucije tokom dana otkloniti.

U Plavu je u jutarnjim časovima izmjerena temperatura od -16 stepeni, dok je tokom dana preovladalo sunčano vrijeme, što je pogodovalo topljenju snijega na saobraćajnicama.

Ipak, ovih dana prema riječima prodavaca iz Plava, najviše se traže lopate za snijeg.

"Iako je danas ugrijalo sunce, i snijeg ne pada, građani se najviše interesuju za lopate za snijeg.Valjda, poučeni prošlogodišnjom zimom naši građani žele da na vrijeme obezbijede sve, kako bi što lakše prebrodili zimu, što u ovim krajevima nije ništa čudno.

Lopate se kreću od 10 do 20 eura, a cijena zavisi od toga, da li tražite plastilčnu ili aluminijumsku, a osim toga na cijenu utiče i veličina, kojih ima baš dosta“, kazao je jedan od prodavaca u Plavu.

Galerija

Bonus video: