NAPREDUJE SE

Drobnič: Poboljšan pravni okvir za građanska i politička prava

Drobnič je, na obilježavanju Međunarodnog dana rekao, su ljudska prava bitna za svakog čovjeka
68 pregleda 0 komentar(a)
Suad Numanović, Mitja Drobnič, Foto: Luka Zeković
Suad Numanović, Mitja Drobnič, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.12.2012. 11:56h

U Crnoj Gori je poboljšan pravni okvir za građanska i politička prava, ali su neophodni i dodatni koraci za unapređenje ljudskih prava, rekao je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Mitja Drobnič.Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se danas širom svijeta u cilju podsjećanja na važnost poštovanja, zaštite i unaprjeđenja stepena ljudskih prava kao preduslova za jačanje demokratskog društva. Drobnič je kazao da su ljudska prava i jednakost građana od presudne važnosti za EU jer se, kako je rekao, ta međunarodna organizacija temelji na poštovanju tih vrijednosti.Drobnič je, na obilježavanju Međunarodnog dana rekao, su ljudska prava bitna za svakog čovjeka."Ljudska prava se odnose i na pojedince, čija se prava krše i ugrožavaju, oosoba sa invaliditetom, osoba koje traže azil, LGBT populacije", ukazao je Drobnič.On je, govoreći o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, podsjetio da je Evropska komisija u svom izvještaju o napretku utvrdila da je, ukupno gledajući, poboljšan pravni okvir za građanska i politička prava."Organi vlasti pokazali su pozitivan stav prema političkim pravima. I u ekonomskim i socijalnim pravima, ostvaren je napredak a Crnu Goru, odlikuju dobri međuetički odnosi", kazao je Drobnič. On smatra da su neophodni dodatni koraci koje treba da se preduzmu ka unapređenju prava."Neophodno je poboljšati uslove života u zatvorima. Potrebno je, takođe, da se istraže i procesuiraju stari slučajevi nasilja nad novinarima", apelovao je Drobnič, navodeći i da je porodično nasilje i dalje veliki problem."Treba poboljšati upravljanje situacijama u kojima se krše socijalna i ekonomska prava. Potrebni su dodatni napori da se osiguraju prava RAE populacije", naveo je Drobnič. On je apelovao na vlasti da kontinuirano prate stanje ljudskih prava u Crnoj Gori.

Numanović: Svi su rođeni slobodniMinistar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović, je poručio da su svi rođeni slobodni, s jednakim dostojanstvom i pravima. „Ljudska prava su univerzalna i ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti a Crna Gora je posvećenja njivom poštovanju i zaštiti“, kazao je Numanović.Prma njegovim riječima, Crna Gora je značajno napredovala u razvoju stabilnog, zakonodavnog i institucionalnog sistema za ostvarivanje, zaštitu i unapređenje ljudskih prava i sloboda.„Crna Gora je prepoznata kao država multinacionalnog i multietničkog sklada. U cilju očuvanja takvog ambijenta, posvećeni smo zaštiti prava manjina u našoj državi“, kazao je Numanović.

Miranović: Znanje vodi u sloboduRektor Univerziteta Crne Gore, Predrag Miranović, poručio je da je pravo na obrazovanje jedno od temeljnih, nepovredivih i neotuđivih ljudskih prava.„To znači da smo obavezni da prenosimo znanje jer ono vodi u slobodu, bez koje nema jednakosti i demokratije i razvoja cjelokupnog društva“, poručio je Miranović.Stalni predstavnik UNDP-a u Crnoj Gori, Rastislav Vrbenski, smatra da dostignuće koje je Crna Gora ostvarila prijemom u Savjet za ljudska prava Ujedinjenih nacija predstavlja njenu jasnu potvrdu opredjeljenja da ostvari pun stepen zaštite ljudskih prava, „kao potvrdu značajnog napretka koji je ova zemlja ostvarila u toj oblasti“.„Napredak na polju ljudskih prava je očigledan ali se tu ne smije stati“, poručio je Vrbenski.