Cetinjani povadili lopate: Nije problem snijeg nego voda

Visina snijega na Cetinju bila je 22 centimetra; grad je bio živ, sa dosta ljudi na ulicama i u kafićima, čak su i neki džogeri uživali u “freškom” vremenu
66 pregleda 3 komentar(a)
Cetinje, Foto: Vesko Belojević
Cetinje, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.12.2012. 10:59h

Cetinje - Građani prijestonice koji svake godine imaju problema sa velikim snijegom, rutinski su se uhvatili u koštac sa Čajom, ciklonom koji nije bio štetan.

''A nama je sve ovo normalno - i snijeg i poplave, samo da nam vode ne fali'', komentarisala je juče oko podne jedna Cetinjanka dok je čistila snijeg ispred kuće.

U blizini Cetinjskog manastira zatekli smo tročlanu porodicu iz Rusije, inače nastanjene u Petrovcu koji su zbog posjete manastiru došli u prijestonicu.

''Nije nam hladno, lijepo je, navikli smo na snijeg - u Moskvi se zadrži i po devet mjeseci i niske su temperature, čak do minus 30, e to znači hladno. Moj sin Matija stalno govori - neću kišu, hoću snijeg, tako da on sad uživa po ovakvom vremenu'', rekla je Ruskinja

Tanja Premović šetala je sa drugaricom jer voli snijeg i kako kaže 'hladno je, ali snijega nikad dosta, pa očekuju još padavina'.

''Nema mjesta priči o vanrednom stanju. Ako u Podgorici padne i manji snijeg, proglasiće vanredno stanje, ali nama je ovo normalno i očekivano'', rekla je.

Jedan od Cetinjana sa lopatom, Nikola Radunović, pjevač grupe “Perper”, čistio je snijeg ispred svoje kuće. Rekao je da je spreman za zimu.

''Očekujemo da će se zadržati do maja'', kratko je prokomentarisao Radunović.

Reporteri ''Vijesti'' na ulicama su zatekli i snjegočistače, kao i radnike JP Komunalno koji su posipali so. Građani koji očekuju nove padavine “poslije Nikoljdana”, 19. decembra, rekli su u mini-anketi da su zadovoljni dosadašnjim ponašanjem nadležnih iz opštine.

“Ozbiljno su shvatili najave meteorologa o ciklonu”, rekao je jedan Cetinjanin.

Cetinjanka Nada Kapa zadovoljna je kako funkcionišu gradske službe.

''Ovo je prvi snijeg na Cetinju da je nešto na bolje krenulo. Dešava se da čim malo zagrmi, nestane struja ali to se brzo popravi. Obezbijedila sam drva za zimu, a očekujem još veće padavine'', rekla je Kapa.

Cetinjanin Janko Katnić rekao je ''Vijestima'' da ima već 15 dana otkako je pao snijeg, ali da sve funkcioniše bolje nego proteklih godina.

Prilazi Plavom dvorcu, Muzeju kralja Nikole, Cetinjskom manastiru i ostalim institucijama bili su očišćeni. Reporteri su kod Muzeja sreli momka koji džogira - nosio je kapu, rukavice, trenerku i lagano trčao. Visina snijega na Cetinju je bila 22 centimetra, saopštili su iz Hidrometeorološkog zavoda.

Bonus video: