I Pejanović-Đurišić smatra da je Čobeljić kriv

Ministarstvo odbrane odbilo žalbu zbog kažnjavanja predsjednika Sindikalne organizacije Vojske
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2012. 17:30h

Ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić odbila je žalbu potpukovnika Nenada Čobeljića koji je prije dvije sedmice kažnjen zbog navodnih propusta u službi.

Ministarka je takvu odluku obrazložila time da disciplinski postupak koji je vođen protiv Čobeljića "nije usmjeren protiv Sindikalne organizacije VCG, već isključivo protiv okrivljenog kao profesionalnog pripadnika VCG".

Čobeljića je ne predlog Vojno-disciplinke komisije, načelnik Generalštaba, viceadmiral Dragan Samardžić kaznio na način što mu je na dvije godine zabranjeno napredovanje u službi.

Protiv Čobeljića, koji je predsjednik Sindikalne organizacije Vojske, Ministarstvo odbrane je više od godinu dana vodilo pet disciplinskih postupaka zbog propusta u službi. Teretili su ga zbog iznošenja javnih kritika na račun stanja u vojsci, navodnog svojevoljnog napuštanja dežurstva, neizvršavanja naredbi, čak i “ugrožavanje tajnih podataka”, zbog iznošenja službenog laptopa.

Nenad Čobeljić

On je u decembru 2012. i suspendovan i udaljen sa dužnosti načelnika Odjeljenja za operativne poslove i obuku u komandi Logističke baze.

Većina tih postupaka je obustavljena, ali Čobeljić je kažjen jer je vojni tužilac navodno dokazao da je odgovoran zbog “neblagovremene pripreme pokazne vježbe” .

Predsjednik SOVCG je od početka procesa protiv njega upozoravao da je riječ o antisindikalnom djelovanju nadležnih u Ministarstvu odbrane, te da se postupci vode kao vid pritiska na zaposlene u ostvarivanju svojih sindikalnih prava u vojsci.

Komentarišući odluku ministarke odbrane, Čobljić je kazao da takvu odluku nadležnih doživljava kao nespremnost suočavanja sa istinom i činjenicama, kao pokušaj da se opravda ono što se opravdati ne može i zaštite moćni.

On je podsjetio da je od pokretanja inicijative za osnivanje sindikata, u septembru 2010. godine, protiv njega pokrenuto pet disciplinskih postupaka, zbog jedne disciplinske greške i deset disciplinskih prestupa.

“Od ukupno jedne 'lakše' i 10 'teških' povreda vojne discipline propalo je devet”, kaže Čobeljić.

Kada se sve sabere i oduzme, dodaje on, uspendovan je samo zbog jednog 'prestupa', odnosno neblagovremene pripreme pokazne vježbe.

“Postavlja se pitanje da li je to stvarni razlog na osnovu kojeg su nadležni na tri nivoa komandovanja, komandant jedinice, načelnik Generalštaba i ministar odbrane, svi u jednom nepunom radnom danu zaključili da bi moje 'prisustvo bilo štetno po interese službe' i na osnovu toga me udaljilji od dužnosti. Ili je razlog moj sindikalni rad, odnosno kritički odnos prema upravo njihovim nedjelima”, pita se Čobeljić, osvrćući se ishod disciplinskog postupka u kojem je konstatovano da 'povredom vojne discipline nije prouzrokovana šteta'.

“Dakle, ni najmanja šteta. Svakako će vrijeme pokazati kolike su i kakve štete prouzrokovane antisindikalnim djelovanjem i diskriminacijom u Vojsci, uključujući i ovaj disciplinski postupak, i da li su rješenja ministra odbrane i načelnika Generalštaba pokušaj da se te štete prebace sa pravih štetočina na SOVCG i mene”, zaključio je Čobeljić.

Suspenzija ukinuta, na raspolaganju Vojsci

Prema proceduri, Čobeljićeva suspenzija je istakla danom donošenja konačne odluke Ministarstva odbrane. On je najavio da će se danas staviti na raspolaganje pretpostavljenima, radi preuzimanja dužnosti koje je obavljao prije suspenzije, odnosno 29. decembra prošle godine.

"Očekujući da će dalja diskriminacija i zlostavljanje biti obustavljeni. Konačnom odlukom MO je pravno jasno potvrđeno da je suspenzija bila nezakonita”, kazao je Čobeljić. Ukupan disciplinski postupak, od pokretanja do okončanja, smatra on, vođen je s jasnim ciljem da mi se prekine profesionalna vojna služba. “Zahvaljujući mojoj potpunoj nevinosti, ali prije svega pravnom zastupanju, to se nije desilo i pravda je pobijedila", zaključio je Čobeljić.

Galerija

Bonus video: