Ćalović: Gvozdenović je šampion po broju prijava za korupciju

Vanja Ćalović ističe da "nemamo apsolutno nijednu ozbiljniju istragu, a kamoli presudu za korupciju na najvišim nivoima"
107 pregleda 8 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Boris Pejović
Vanja Ćalović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.12.2012. 20:13h

Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, državni organi ističu da naša zemlja napreduje, dok iz nevladinog sektora ukazuju da nema ozbiljnih konkretnih rezultata, prenosi TV Vijesti.

Iz MANS-a su zato na konferenciju za medije donijeli gomilu materijala koje su prikupili na osnovu prijava za sumnje u korupciju, ističući da na mnoštvo njih nadležni ne reaguju.

Iz Delegacije Evropske unije kažu da je napredak izvjestan, ali da se prvenstveno odnosi na stvaranje institucionalnog okvira, te da će upravo konkretni rezultati i efikasna borba protiv korupcije biti test za novu Skupstinu i Vladu, na daljem putu Crne Gore ka Briselu.

Vesna Ratković iz Uprave za kontirupcijsku inicijativu kaže da je Crna Gora od prošlogodišnje konferencije napredovala u borbi protiv korupcije.

Vanja Ćalović ističe da "nemamo apsolutno nijednu ozbiljniju istragu, a kamoli presudu za korupciju na najvišim nivoima".

Ona kaže da je MANS u posljednjih pet godina podnio preko 500 krivičnih prijava, sa gomilom dokaza koje su predstavnici MANS-a potom fizički unijeli u prostoriju u paketima.

U ovim papirima su, kažu iz MANS-a, podaci da su stotine miliona eura umjesto u obrazovanje, socijalu zaštitu, infrastrukturu, završile u privatnim džepovima.

Tvrde da nema političke volje da tužilaštvo i procesuira konkretne slučajeve, posebno na visokom nivou.

Iz Vlade efikasnije rezultate očekuju nakon još jednih izmjena zakona.

"Sigurna sam da će cijela inspiracija za izmjenu i dopunu Krivičnog zakonika efektuirati još efikasnijem radu na krivičnim predmetima", kazala je Ratković

MANS ponavlja da imaju dokaze i protiv ministara u novoj Vladi.

"Mislim da nam je apsolutni šampion ministar Gvozdenovic, za njega imamo 7, 8 krivičnih prijava u posljednjih nekoliko godina. Da je vrhovni državni tužilac zaista procesuirao ove prijave u skladu sa zakonom ja mislim da Vlada ne bi mogla da ima kvorum", kazala je Ćalović.

Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije nagrađeni su i studenti, koji su dizajnirali najbolje postere za kampanji UAI - Ni centa za mito. Nagrađeni su Nikola Radonjić, Igor Benić i Vojislav Čabak. Najbolji rad, Nikole Radonjića, koristice se kampanji koja ce trajati 18 mjeseci.

Bonus video: