Proslava dana Danilovgrada: Fašizam poražen, ali nije i uništen

Najveće gradsko priznanje - “Devetodecembarsku nagradu” ove godine dobile su rukometne reprezentativke Marija Jovanović i Anđela Bulatović
50 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2012. 18:10h

Polaganjem vijenca na Spomenik palim borcima na Trgu 9. decembar, svečanom sjednicom Skupštine opštine, dodjelom “Devetodecembarske nagrade”, umjetničkim programom, prikazivanjem dokumentarnog filma o gradu, koktelom u ReSPA i tradicionalnom izložbom “Umjetnici zavičaju”, je završen program obilježavanja Dana opštine Danilovgrad.

Svečanoj sjednici, pored rukovodstva Opštine, odbornika i građana, prisustvovali su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predstavnici Vlade, crnogorskih opština i brojni ambasadori.

Najveće gradsko priznanje - “Devetodecembarsku nagradu” ove godine dobile su rukometne reprezentativke Marija Jovanović i Anđela Bulatović, direktorica danilovgradskog Doma zdravlja Zorica - Beba Kovačević, kantautor Slobodan Kovačević, opštinska organizacija Crvenog krsta i Udruženje penzionera Danilovgrada.

Predsjednik Opštine Branislav Đuranović, govoreći o datumu koji je obilježen, kazao je da je “sloboda dobro iz kojeg potiču ostala dobra”.

“Neoboriva je činjenica da su naši narodi dali veliki doprinos porazu jedne ideologije koja je prijetila ljudskoj civilizaciji. To je bila borba protiv fašizma koji je poražen, ali ne i konačno uništen, što je pokazala novija istorija”, kazao je Đuranović.

On je informisao prisutne o onome što je u Danilovgradu urađeno od prošlog 9. decembra, navodeći i bulevar na magistralnom putu koji je pušten u rad prošle godine, dva dana uoči Dana opštine.

“Završena je sportska dvorana sa streljanom u krugu Policijske akadmeije. IPA projekat 'Unapređivanje upravljanja otpadom' je u završnoj fazi putem čega su nabavljena vozila i prateća oprema za redovno i uredno servisiranje komunalnih usluga na većem dijelu teritorije opštine. Završen je put Ostrog - Ždrebaonk i konačno realizovana jedna ideja stara stotinu godina. Ukupna vrijednost navedenih investicija je oko 15 miliona eura”, kazao je Đuranović i naveo nekoliko projekata čija je realizacija u toku ili su planirani za naredni period.

On je obećao nastavak ulaganja u infrastrukturu, pomoći poljoprivrednim proizvođačima, sportistima, školama, učenicima, studentima, starima, djeci sa posebnim potrebama i civilnom sektoru.

Vujanović je, nakon svečane sjednice, građanima, odbornicima i rukovodstvu Opštine čestitao praznik i pohvalio učinjeno između dva praznika.

“Čuli ste da je uloženo oko 15 miliona eura u vrlo važne projekte, posebno projekte infrastrukture koji su nesumnjivo povećali kvalitet života u Danilovgradu i obezbijedili da ovaj grad kvalitetnije koristi svoje resurse. Iskreno se nadam da će i planirani projekti ići dobrom dinamikom i da će Danilovgrad, shodno sjajnim mogućnostima, obezbijediti dalji razvoj svog grada”, kazao je Vujanović.

Opozicija: Hvalospjev bez osnove

Opozicija u Danilovgradu, kako je kazao predsjednik OO Nova Velimir Đoković, ne vidi ono čime se Đuranović na svečanoj sjednici pohvalio, jer je “i ovaj Dan opštine dočekan bez realizovanih krupnih projekata”.

“Slavimo nekoliko dana prije rebalansa budžeta. Dočekujemo praznik bez velikih i krupnih investicija poput vojnih stanova, novih zgrada, infrastrukturnih i ekoloških rješenja. Ovaj 9. decembar dočekujemo kao i prošli, kada su prosječne zarade na najnižoj ljestvici na kojoj se nalazimo posljednjih nekoliko godina. Današnji Dan opštine, kada sve ovo konstatujemo, može samo da bude povod i razlog da već od ponedjeljka 10. decembra treba da se sjedne i počne sa kvalitetnim radom, najprije gledajući činjenice u oči, a zatim probati da se riješe prvo nagomilani dugovi opštine po osnovu doprinosa i poreza zaposlenima, a zatim i neriješene investicije koje su najavljivane u saradnji sa Vladom”, kazao je Đoković.

Podsjećajući da lokalnu vlast u Danilovgradu čini ista struktura kao i na republičkom nivou, on je ocijenio da se radi “više o jednom maćehinskom odnosu, nego o kvalitetnoj saradnji između republičkih i lokalnih službi”.

“Primjer da nije sve tako crno kada su lokalne finansije u pitanju je samo činjenica da u ovoj godini nijesu napravljena kreditna zaduženja i da ima šanse da Opština iz krize izađe neopterećena kreditnim zaduženjem. Sve drugo je isto kao i za prošli 9. decembar”, rekao je Đoković. Odbornik SNP-a Goran Kovačević kazao je da mu poslije hvalospjeva i dokumentarnog filma o Danilovgradu, koji je prezentovan u Centru za kulturu, “treba vremena da se vrati u stvarnost kako bi mogao dati realnu izjavu, s aspekta građanina”.

“S tog aspekta ne mogu se složiti sa onim što su nam prikazali, zato što znamo da je puno nezaposlenih, puno je tendencija pada budžetskih sredstava shodno čemu vjerovatno slijedi nemogućnost realizacije većine projekata koji su pominjani. Ne bih želio i nije mi namjera da ovu svečanost kvarim, ali moram reći onako kako jeste. Nijesam zadovoljan ni kao građanin, ni kao odbornik, posebno infrastrukturom, socijalnim statusom, ni zapošljavanjem.

Tu ima partijskog zapošljavanja, oni to više ne kriju, to rade javno. Čestitam laureatima devetodecembarske nagrade, znam da je to zasluženo, ali sam očekivao da nagradu daju i nekom čovjeku iz poljoprivrede, stočarstva i turizma, to su strateške grane na kojima baziramo razvoj naše opštine”, kazao je Kovačević.

Galerija

Bonus video: