Studenti bi najradije radili kod ministra Stijepovića i u policiji

U prvom krugu Programa 2.592 korisnika su dobila poslodavce kod kojih će od 15. januara naredne godine obaviti devetomjesečno stručno osposobljavanje.
18 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2012. 18:14h

Najviše studenata je, preko Vladinog programa “Stručno osposobljavanje lica sa stečenim visokim obrazovanjem” tražilo posao u Ministarstvu prosvjete i sporta, a iz Vlade su poručili da će studenti koji se nijesu zaposlili u prvom krugu imati još jednu priliku.

U prvom krugu Programa 2.592 korisnika su dobila poslodavce kod kojih će od 15. januara naredne godine obaviti devetomjesečno stručno osposobljavanje.

“Nakon automatskog upoređivanja ponude poslodavaca sa željenim izborom korisnika ostalo je 2.730 slobodnih mjesta za stručno osposobljavanje, koja će u drugom krugu realizacije Programa biti na raspolaganju za 1.624 korisnika kojima u ovoj fazi Programa nije dodijeljen poslodavac ”, kazali su “Vijestima" iz Vlade.

Ti korisnici će moći da, od 17. do 24. decembra na portalu eUprave, navedu željeni izbor poslodavaca kod kojih su ostala slobodna mjesta za stručno osposobljavanje, a oni će početi stručno osposobljavanje istovremeno sa ostalim korisnicima.

Prema Vladinim podacima, najzainteresovaniji studenti za ovaj program bili su oni koji su završili ekonomiju, pravne nauke, menadžment i turizam.

I sami poslodavci su pokazali najveće interesovanje za studente tih studijskih programa, pa su tako najtraženiji bili studenti ekonomije, prava, elektronike, telekominkacija i računara, ali i fizioterapeuti i studenti engleskog i crnogorskog jezika.

Ekonomski fakultet u Podgorici

Među ponuđenim poslodavcima bile su samo dvije političke partije, Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija, koje su tražile oko 30 studenata različitih profila.

Osim Ministarstva sporta, na čijem je čelu Slavoljub-Migo Stijepović, među najtraženijima su Uprava policije, koju su odabrala 624 studenta, Erste Banka, kao i Univerzitet Crne Gore. Iz Vlade su kazali da je projekat u prvi plan stavljao uspjeh na studijama i da je bilo je slučajeva da studenti sa veoma visokim prosjekom ne dobiju željene poslodavce. Oni ističu da je glavni razlog to što su oni birali najtraženije poslodavce koje su dobili studenti sa još boljim uspjehom na studijama.

U toku prve faze projekta, studenti su se najčešće žalili da su za neke studijske programe nuđeni poslodavci koji nijesu vezani za tu struku.

Galerija

Bonus video: