Crni orao skončao usred NP Skadarsko jezero, direktor posumnjao na špijunažu

"Porazna je činjenica da je ptica uginula u dvorištu direktora Nacionalnog parka, a da prethodno nije veterinarski zbrinuta"
1775 pregleda 51 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2012. 16:40h

Kada su poljski ornitolozi odašiljačem obilježili crnog orla, nijesu ni slutili da će jedna od najrjeđih evropskih ptica skončati u Nacionalnom parku “Skadarsko jezero”, a još manje da će direktor Goran Škatarić transmiter za praćenje predati policiji zbog sumnje da je riječ o špijunaži.

Ornitolog Mihailo Jovićević iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica podnio je juče krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica koje je, prema dosadašnjim saznanjima, najvjerovatnije u Pothumu iz sačmarice usmrtilo najugroženiju vrstu orla u Evropi.

Jovićević je ispričao “Vijestima” da je u potragu za orlom, po imenu Bruzda, krenuo nakon što ga je poljski ornitolog Pavel Mirski 3. decembra obavijestio da sistem za praćenje pokazuje da je ptica najvjerovatnije mrtva, a da se transmiter pomjera s mjesta na mjesto. On je kasnije saznao da je transmiter “šetao” od Škatarićevog dvorišta u Zeti do Forenzičkog centra u Danilovgradu.

Jovićević se zaputio ka Matagužima i u dvorištu direktora Nacionalnog parka Skadarsko jezero pronašao je mrtvog orla, izrešetanog sačmom.

Mužjak crnog orla, jedne od najrjeđih svjetskih ptica, uginuo je u dvorištu kuće direktora Nacionalnog parka Skadarsko jezero Gorana Škatarića, nakon što je izrešetan sačmom. Umjesto veterinara i ornitologa, Škatarić je pozvao policiju zbog sumnje da je riječ o špijunaži, jer je orao na leđima imao "veliki monitor"

“Njegov sin mi je rekao da je ptica ubijena i da je taman krenuo da je baci. Tvrdio je da je orao ranjen i da je nekoliko dana, prije nego što je uginuo, boravio u njihovom dvorištu”, kazao je Jovićević.

Škatarić je juče potvrdio “Vijestima” da je orao uginuo u njegovom dvorištu, nakon što ga je ranjenog donio “lovac Milić”. On je rekao da je Milić pronašao orla Bruzdu kod Pothuma i da nije imao utisak da je ptica ranjena iz vatrenog oružja.

"Orao je jedva pokazivao znake života, a pošto je na leđima imao veliki monitor, normalno je bilo da odmah o tome obavijestim policiju”, smatra Škatarić.

On tvrdi da nije znao da je riječ o veoma rijetkoj vrsti orla i da su poljski naučnici pratili njegovo kretanje, pa je zbog toga, umjesto veterinara i ornitologa, pozvao policiju.

“Nijesam ekspert za tu oblast, ali sam vidio da je to omanji orao... Nijesam pozvao veterinare jer je ptica bila praktično mrtva”, kazao je Škatarić.

“Posebno neko kome je bliska zaštita prirode morao je znati da nije riječ o nepoznatom letećem objektu i da su za ove poslove nadležni ornitolozi, a ne policija”

“Posebno neko kome je bliska zaštita prirode morao je znati da nije riječ o nepoznatom letećem objektu i da su za ove poslove nadležni ornitolozi, a ne policija”, istakao je Jovićević.

On je naglasio da su Zakonom o lovstvu predviđene kazne za ubijanje ptice koja nije lovna vrsta, a pogotovo ako je riječ o ugroženoj vrsti kojoj je pripadao Bruzdi.

“U Poljskoj bi neko za ovakav zločin odrobijao najmanje deset godina”, kazao je Jovićević.

Na poliklinici Filipović juče su uradili rendgenski snimak na kojem se vidi da ptica u sebi sadrži sedam balina od sačme, a doktori smatraju da je ranjavanje uzrokovalo smrt ptice.

Rentgen snimak ubijeg orla, Foto: Poliklinika Filipović

Prilikom podnošenja krivične prijave, u policiji su kazali Jovićeviću da ovakav slučaj do sada nijesu imali i da će rješavanje slučaja ubistva orla “ići malo sporije”.

Istakavši da se zbog ovoga ide na robiju, Jovićević je naglasio “poraznu činjenicu” da se orlovi ubijaju u ekološkoj državi, što “odavno nije praksa u civilizovanim državama”.

Poljaci će tražiti uređaj za praćenje

Jovićević je kazao da mu je inspektor Stanko Novaković, na osnovu njegovih informacija o kretanju orla, saopštio da je policija iz Golubovaca zaplijenila uređaj za praćenje Bruzda u Matagužima, a da su ga potom odnijeli u Forenzički centar u Danilovgradu.

Jovićević, međutim, tvrdi da su ga poljski ornitolozi obavijestili da će tražiti uređaj uz pomoć ambasade Poljske, s obzirom na to da je uginuli orao dio nacionlnog programa zaštite. On je istakao da samo odašiljač sa orla vrijedi 5.000 eura.

“Odašiljač funkcioniše na dva načina. Dok god normalno funkcioniše, šalje SMS poruke naučnicima, a satelit svaka tri sata javlja lokaciju orla u prečniku od 15 metara. Posljednji put satelitski odašiljač je poslao poruku 28. novembra ujutro”, rekao je Jovićević.

Ostalo samo osam parova

Jovićević tvrdi da je Poljska uložila veliki novac da zaštiti ugroženu vrstu orla, istakavši da je na cijelom svijetu preostalo samo osam gnijezdećih parova.

Crni orao je kritično ugrožena vrsta i zaštićena je Direktivom o pticama EU. Crni orao je kraljevska ptica, sa rasponom krila do dva metra, težine od 2,5 do 4,5 kilograma.

Bonus video: