Irinej: Nećemo objaviti pismo

U javnosti je objavljeno ‘pismo SPC’, odnosno memorandum u kome se u osam tačaka državni vrh poredi sa “euroslinavcima
90 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2012. 08:52h

Patrijarh srpski Irinej kaže da Crkva za sada neće objaviti pismo koje je dostavljeno predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću,i da je stav crkve po pitanju Kosova jasan.

Patrijarh je ponovio da mu nije poznato ko je pisao, niti pustio u javnost tekst koji je nazvan "tajni memorandum SPC o Kosovu".

"Ne vidim nijedan razlog zbog koga bi bilo potrebno objavljivanje pisma koje je uručeno predsjedniku, niti šta bi se time postiglo", rekao je Irinej "Novostima".

"Stav Srpske crkve o budućnosti Kosova dobro je poznat i taj dokument tu ne bi ništa promijenio", dodao je on povodom dokumenta koji se pojavio u medijima, a koji govori o navodnom neslaganju državnog vrha Srbije i SPC povodom budućnosti KiM.

Patrijarh je negirao autentičnost pisma koje je objavljeno u medijima, a koje je predstavljeno kao zvaničan akt Svetog arhijerejskog sinoda SPC i u kome se izražava protivljenje sporazumu o integrisanom upravljanju prelazima između Kosova i centralne Srbije.

"Naš stav smo dostavili državnom vrhu, pa objavljivanje sadržaja dopisa više ne zavisi od nas", kazao je patrijarh Irinej.

Patrijarh nije hteo da komentariše autorstvo teksta koji je dospio u javnost, ali ni spekulacije da je ovaj dokument izašao iz kruga ljudi bliskih mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

Amfilohije pokrenuo sukob?

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zaslužan je za sukob Srpske pravoslavne crkve i srpske vlasti, jer je pokretač ideje da Sinod SPC zauzme oštar stav prema politici Vlade te zemlje prema Kosovu.

Kako piše "Blic", Amfilohije je zahtjevao da se predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću preda dokument poput memoranduma SPC o Kosovu.

U javnosti je objavljeno ‘pismo SPC’, odnosno memorandum u kome se u osam tačaka državni vrh poredi sa “euroslinavcima”, gdje se navodi da su pojedine partije izdale glasače jer više nisu nacionalne orijentacije.

Međutim, to nije pismo koje je predato Nikoliću, jer je stav Sinoda iskazan u dokumentu znatno blaže retorike.

Postoje dvije verzije o tome kako je pismo nastalo.

Prema prvoj - optužujuće, kritičko i ultimativno pismo u kome se traži da državni vrh odmah raskine sve sporazume - pripada mitropolitu Amfilohiju.

Prema drugoj verziji, Amfilohije je došao na sjednicu Sinoda takođe sa zahtjevom da se Crkva - jasno deklariše. Međutim, nije došao sa pismom, već je ono sublimacija izrečenih stavova na sjednici Sinoda na kojoj se mitropolit istakao.

Ti stavovi su pretočeni u zapisnik, a onda je prečišćeni tekst predat Nikoliću.

Svi ti stavovi i navodi su pretočeni u zapisnik, a potom i “prečišćen” tekst koji je uručen Nikoliću.

Galerija

Bonus video: