Kaljaju nagrada za najbolji naučni projekat: Profesori ne smiju prestati sa naukom

Osnovna komponenta projekta je publikovanje naučnih radova u najprestižnijim svjetskim časopisima iz matematike
394 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2012. 20:03h

Projekat “Analiza na mnogostrukost i primjene”, za koji će redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta David Kaljaj dobiti ovogodišnju nagradu od 5.000 eura za najuspješniji nacionalni projekat, predviđa podršku mladim istraživačima.

Kaljaj će nagradu Ministarstva nauke za 2012. dobiti kao rukovodilac naučnoistraživačkog projekta i istraživačkog tima za ideju koja je od mogućih 40 osvojila 39,75 poena. To je treći projekat na kojem radi.

"Mislim da se na konkurs Ministarstva prijavilo 200 ljudi. Oko stotinak projekata je odobreno", kazao je Kaljaj u razgovoru za "Vijesti".

Osnovna komponenta projekta je publikovanje naučnih radova u najprestižnijim svjetskim časopisima iz matematike, koji su plod originalnog istraživačkog pristupa. Tako su njegovi saradnici učestvovali na više od deset inostranih konferencija, dok su značajan uspjeh ostvarili mr Đorđije Vujadinović, mr Nevena Mijajlović i mr Marijan Marković.

Kaljaj je za "Vijesti" kazao da je nagrada lijepo priznanje za rad jednom naučniku, kao i da je nije očekivao jer je konkurencija bila velika. On je ocijenio da su projekti važni jer legitimišu nauku, te da su naučnici koji nemaju projekata na neki način van sistema.

"Matematika je dosta samostalna nauka i može da se razvija u skromnim uslovima, ali mladi ipak moraju imati uslove koji podrazumijevaju pristupe bazama, različitim bibliotekama, olakšanu mobilnost, ali i dobar softver"

"Matematika je dosta samostalna nauka i može da se razvija u skromnim uslovima, ali mladi ipak moraju imati uslove koji podrazumijevaju pristupe bazama, različitim bibliotekama, olakšanu mobilnost, ali i dobre softvere", naveo je sagovornik.

Kaljaj je rođen u Podgorici 1971, a Prirodno-matematički fakultet u Podgorici završio je 1995. godine kao najbolji student s prosječnom ocjenom 9,52.

Postdiplomske studije upisao je na Matematičkom fakultetu u Beogradu, smjer matematička analiza i zavšio prosječnom ocjenom 10.

Magistarski rad pod nazivom "Harmonijske funkcije i kvazikonformna preslikavanja" odbranio je 1998. u Beogradu, dok je doktorsku disertaciju pod nazivom "Harmonijske funkcije i kvazikonformne harmonijske funkcije između konveksnih domena" odbranio 2002. Na mjestu asistenta na PMF-u radio je od 1998, a 2002. izabran je u zvanje docenta.

Publikovao je 60 naučnih radova u prestižnim međunarodnim časopisima iz oblasti matematike i recenzirao veliki broj radova. Napisao je dvije knjige iz oblasti Kompleksne analize, jednu u koautorstvu s profesorom Milojicom Jaćimović, prve takve knjige publikovane od strane Univerziteta Crne Gore iz te oblasti.

Prevodio udžbenike na albanski

Kaljaj nije angažovan samo na studijima na Prirodno-matematičkom fakultetu, već je i rukovodilac Studijskog programa za obrazovanje učitelja na albanskom jeziku od njegovog osnivanja 2004. Kako je kazao, na tom programu vodi poslove prodekana za nastavu, prodekana za finansije i sve druge organizacione poslove.

Prevodio je i udžbenike iz matematike sa crnogorskog na albanski jezik za ukupno šest razreda osnovne i srednje škole.

Bonus video: