Žabljak osvanuo pod snijegom, bijeli i Cetinje i Kolašin

Ukoliko imate zanimljive fotografije i video snimke iz vaših gradova i želite da budu objavljene pošaljite na e-mail adresu: reporter@vijesti.me
151 pregleda 42 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2012. 14:27h

Najavljeni ciklon, koji se na Durmitoru manifestovao sniježnim padavinama, počeo je u osvit, a intenzivan snijeg i mećava počelo su oko 09.30 časova.

Snijeg je narastao do 50 centimetara, a praćen vjetrom stvara mećavu koja značajno smanjuje vidljivost i otežava saobraćaj, kako u gradu tako i na magistralnim i regionalnim putevima. Uz to pravi probleme i u snadbijevanju električnom energijom.

I pored toga život na Žabljaku teče normalno u prilog čemu ide i okolnost da su đaci normalno pohađali nastavu.

Izbjegavati putovanje zbog nevremena

Zbog "Čaja" odložene i košarkaške utakmice

Ukoliko imate zanimljive fotografije i video snimke iz vaših gradova i želite da budu objavljene pošaljite na e-mail adresu: reporter@vijesti.me

Snjegočistači "Crnagoraputa" su neprekidno na terenu i uspijevaju da održe prohodnost saobraćajnica. Šef stacionara u Žabljaku Sveto Anđelić kaže da je prohodno prema Šavniku, Pljevljima i Mojkovcu.

"Snjegočistači su neprekidno u pokretu tako da uspijevamo da održimo prohodnost. Djelujemo i na putu prema skijalištu Savin kuk. Duva vjetar, stvara mećavu koja smanjuje vidljivost. Disciplinovanim ponašanjem pomažu nam i učesnici u saobraćaju tako da za sada nema problema", kaže Anđelić.

Na jugu uglavnom kiša

Na Cetinju je danas izmjereno 35 centimetara snijega, dok je u Beranama visina bijelog pokrivača dva centimetra.Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore, visina snijega na Žabljaku je 28 centimetara, u Kolašinu 24, Šavniku sedam, Rožajama šest, Andrijevici četiri i u Plavu tri centimetra.

Bar, Foto: Čitalac reporter

Na jugu zemlje nema snijega, ali kiša obilno pada, ponegdje i grad.

Jutro u opštini Plav osvanulo je sa sniježnim padavinama praćenim kišom, dok je u popodnevnim časovima susnježica prešla u snijeg, te je do 14 časova u plavskoj opštini palo nešto oko šest santimetara snijega.

Jutro je osim radnika u JP Komunalno, bilo radno i za članove Opštinskog tima za upravljanje u vanrednim situacijama, čija sjednica je održanau kabinetu predsjednika opštine Orhana Šahmanovića, na kojoj su formirani timovi u sklopu istog, za praćenje situacije tokom sniježnih padavina i pomoći građanima.

„Na sastanku smo formirali timove koji će konrolisati situaciju na putnim saobraćajnicama, zatim tim za nabavku namirnica i dostavu namirnica građanima i nabavka ljekova, kao i tim za ekstremne uslove u slučaju dopremanja zavijanih bolesnika i ostalih.Današnje stanje je dobro, sve nadležne ustanove su mogbilne.Osim toga mehanizacija JP Komunalno su uključene, a osim njih uključićemo i pravu mehanizaciju“, kazao je Šahmanović dodavši da će opštinski tim zasijedati i tokom večernjih sati.

U susret "Čaju"

Da li po preporuci Sektora za vanredne situacije ili po navici, tek nadležni u opštinama na sjeveru tvrde da ne strahuju od naleta ciklona, jer su naučili lekciju od prošlogodišnjeg nevremena.

Slično je i na jugu, u Herceg Novom, koji međutim strahuje od ponavljanja nedavnih poplava.

Izbjegavati putovanje zbog nevremena

Predsjednici opština Kolašin i Mojkovac Darko Brajušković i Dejan Medojević kazali su “Vijestima” da će nevrijeme dočekati znatno spremnije u odnosu na prošlu zimu.

Poučeni iskustvom iz februara, ovog puta su, još prije dvadesetak dana, kako tvrde, razgovarali sa predstavnicima svih nadležnih službi, ali i vojske i policije, i napravili detaljan plan djelovanja u slučaju intenzivnijih sniježnih padavina.

Prema riječima Brajuškovića mehanizacija je osposobljena i urađene su sitne popravke, dok kolašinsko Komunalno preduzeće ime i mašinu više koja je trebalo juče do kraja dana da bude u tom gradu. On je kazao i da su sve službe u tom gradu spremne i da će na vrijeme reagovati.

Da nevrijeme dočekuju mnogo organizovanije i sa brojnijom mehanizacijom, tvrde i u Mojkovcu. Medojević je za “Vijesti” kazao da će im od velike pomoći biti snjegočistač i motorne sanke dobijene od Vlade, kao i specijalni traktor sa nožem, koji je ministarstvo poljoprivrede doniralo toj opštini.

“Napravljen je i dogovor sa privatnicima, koji su vlasnici mehanizacije, koja može pomoći u slučaju nevremna, kao i plan njihovog angažovanja. Spremno dočekujemo nevrijeme”, rekao je Medojević.

Kako su nezvanično kazali u stacionaru “Crnagoraputa” na Crkvinama preduzete su sve potrebne mjere da problema na magistrali ne bude.

Građane na sjeveru, sa kojima su “Vijesti” razgovarale najavljeno nevrijeme puno ne uzbuđuje, kako kažu, niko ih ranije na nevrijeme nije obavještavao, pa su opstajali.

“Ovo što će naići, po novom, nazvaše Čajo. Mi bismo rekli "sjever" ili "jug" za nevrijeme koje je dolazilo ili vladalo. Nije nas niko zvanično upozoravao, pa smo opstajali od kada je ovdje naroda. Malo koja zima je bila a da se u našem gradu nije pojavio neki Čajo. Važno je da će nam biti toplo u kućama”, poručilo je juče nekoliko Žabljačana koje su “Vijesti” pitale za komentar o nevremenu.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: