Upoznaće korisnike Centra sa pravima u slučaju sukoba sa zakonom

U projekat će biti uključeno minimum 30 korisnika Centra za djecu i porodicu
397 pregleda 0 komentar(a)
Projekat će trajati pet mjeseci, Foto: Svetlana Mandić
Projekat će trajati pet mjeseci, Foto: Svetlana Mandić

Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja "Defendologija", iz Nikšića, nastavlja sa aktivnostima koje imaju za cilj da osnaže korisnike usluga koje njihov Dnevni centar za djecu i porodicu pruža.

“Krećemo sa realizacijom projekta ‘Van ulice za bolje sjutra’ koji ima glavni cilj da korisnike usluga Defendologija centra osnažimo u smislu poznavanja svojih prava i obaveza, prava u slučaju sukoba sa zakonom, štetnih posledica u slučaju korišćenja psihoaktivnih supstanci, kao i sa mogućnostima kvalitetno iskorištenog slobodnog vremena i samozapšljavanja”, kazala je Jelena Milić, koordinatorka projekta.

U projekat će biti uključeno minimum 30 korisnika Centra, a Milić očekuje da će uspjeti i da pet mladih ljudi „osnaže i motivišu da počnu da se bave sopstvenim biznisom“. Tokom petomjesečnog trajanja projekta planiran je veći broj edukativnih radionica, kao i okrugli sto, a finansijska sredstva od oko devet hiljada eura obezbjedila je NVO „Juventas“, kroz širi projekat ARYSE, koji je podržan od strane Evropske unije.

„Znanje stečeno tokom projekta će korisnici moći da prenesu i ostalim korisnicima Centra koji neće biti direktno uključeni u edukacije. Mladi će naučeno prenositi tokom svojih aktivnosti u Centru, a ideje koje se razviju tokom ovog projekta će biti inspiracija za neke buduće aktivnosti“, zaključila je Mlić.

U decembru 2017.godine otvoren je Dnevni centar za djecu i porodicu „Defendologija“, namijenjen djeci i porodicima koje su na ulici i trenutno ima skoro 170 korisnika. Trenutno su u procesu licenciranja i akreditacije programa obuke za pružanje socijalnih servisa.

Bonus video: