Stiže ciklon "Čajo", Begović tvrdi da su ekipe spremne

Prema prognozama, ciklon može izazvati opterećenja i smetnje u sektoru saobraćaja, proizvodnji i prenosu električne energije, telekomunikacijama...
71 pregleda 76 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2012. 20:20h

Opštinski timovi za upravljanje u vanrednim situacijama dužni su da preduzmu mjere iz njihovih nadležnosti, i da u pripravnost stave raspoložive ljudske i materijalne resurse, zaključio je Operativni štab za vanredne situacije, uoči nevremena koje se očekuje za vikend.

Šef sektora za vanredne situacije Zoran Begović rekao je da je pripravno preko 50 timova.

„Na današnjem sastanku je urađeno dosta stvari, i po našem zaključku situacija je puno bolja nego prošle godine“, rekao je Begović agenciji MINA.

Na sastanku je ocijenjeno da je preduzeće Crnagoraput spremnije ušlo u ovu nego prošlu sezonu, po broju i vrstama mašina za čišćenje snijega.

„Broj specijalnih mašina – freza duplo je veći nego prošle godine, tako da ih sada ima deset, što, pored 13 mašina koje je Vlada dodijelila opštinama, u velikoj mjeri poboljšava održavanje magistralnih i lokalnih puteva“, navodi se u saopštenju.

Sva vozila Crnagoraputa, kako se dodaje, dobila su lance za snijeg.

„Mašine su prioritetno raspoređene na 19 stacionara i punktova, na kojima je obezbijeđen smještaj, gorivo, kao i potrebna količina soli i rizle za posipanje puteva“, kaže se u saopštenju.

Operativni štab je naložio Crnagoraputu da snijeg čisti u ranoj fazi, „čim sniježni pokrivač dosegne visinu od pet centimetara“.

„Upravi policije je naloženo da stalno vrši kontrolu posjedovanja i korišćenja propisane zimske opreme, sa posebnim akcentom na šlepere, kamione sa prikolicom i autobuse“, navodi se u saopštenju.

Štab je konstatovao da su svi dalekovodi ispravni, i da sve ekipe budu pripravne i raspoređene na tri lokacije, „ sa definisanim operativnim dežurstvom“.

„Štab je naložio Upravi policije i glavnom inspektoru za puteve, da stalno procjenjuju stanje na putevima, i da u zavisnosti od toga donesu odluku o zabrani kretanja određenim putevima“, kaže se u saopštenju.

Štab je naložio Auto-moto savezu da javnost kontinuirano informiše o stanju na putevima.

Iz Štaba su podsjetili da će ciklon u subotu usloviti kišu jakog inteziteta u centralnom dijelu zemlje i na promorju, a susnježicu i snijeg na sjeveru.

„Ciklon uz jak sjeverni vjetar, može izazvati opterećenja i smetnje u sektoru saobraćaja, proizvodnji i prenosu električne energije, telekomunikacijama i sektoru pomorskih aktivnosti duž obale“, kaže se u saopštenju.

U nedjelju se očekuje slabljenje padavina, niske temperature sa poledicom i jakim sjevernim vjetrom mogu izazvati sniježne mećave u planinskim predjelima i nanose snijega na saobraćajnicama u tim oblastima.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je saopšteno da su sastanku prisustvovali i predstavnici Vojske, Uprave policije, Hidrometeorološkog zavoda, Instituta za javno zdravlje, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Crvenog krsta, Direkcije za saobraćaj, Crnagoraputa, Elektroprivrede i i Elektroprenosa.

Izdato upozorenje

Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo je svim nadležnim institucijama upozorenje da se pripreme za jako nevrijeme koje se očekuje tokom vikenda.

Za danas je najavljena i sjednica Operativnog štaba Sektora za vanredne situacije, kako bi se utvrdio plan aktivnosti, nakon čega će biti izdato javno saopštenje građanima.

Meteorolog Dušan Pavićević rekao je da Crnu Goru očekuje jak vjetar i pljusak, a na sjeveru snijeg i nagli pad temparature.

Iako se u nedjelju očekuje slabljenje padavina, izuzetno niske temperature, sa poledicom i jakim sjevernim vjetrom, mogu izazvati sniježne mećave u planinskim predjelima

Snažan južni vjetar zamijeniće sjever takođe snažnog intenziteta u nedjelju i nagli pad tamperature koja bi noću na Žabljaku mogla pasti i 17 stepeni ispod nule.

MUP je sinoć saopštio da je “svim nadležnim institucijama, gradonačelnicima i predsjednicima opština i opštinskim službama zaštite i spasavanja uputio upozorenje o predstojećim nepovoljnim vremenskim prilikama koje će, u periodu od 8. do 9. decembra zahvatiti područje Crne Gore”.

“Operativni štab održaće danas, u Sektoru za vanredne situacije sjednicu, na kojoj će biti razmatrano upozorenje Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju i usvojen plan daljih aktivnosti”, dodaje se.

Hladan talas došao je iz Norveške, preko centralne Evrope do Crne Gore i duž Jadrana

Iako se u nedjelju očekuje slabljenje padavina, izuzetno niske temperature, sa poledicom i jakim sjevernim vjetrom, mogu izazvati sniježne mećave u planinskim predjelima i nanose snijega na saobraćajnicama koje se pružaju u tim oblastima.

Zbog toga je Pavićević sinoć poručio građanima da tokom vikenda izbjegavaju radove na otvorenom prostoru i putovanja.

Takvo nevrijeme karakteristično je za ovo doba godine, naročito na centralnom Jadranu, kaže meterolog Branko Micev. On je objasnio da je hladan talas došao iz Norveške, preko centralne Evrope do Crne Gore i duž Jadrana.

Micev je naveo i da će u nedjelju doći do smanjenja padavina, ali će i dalje biti oblačno, vjetrovito i hladno, dok je na sjeveru moguć snijeg.

Pauza samo u ponedjeljak

“Temperatura će u nedjelju biti izuzetno niska, maksimalna dnevna minus osam stepeni. U nedjelju će ciklon preći preko Crne Gore ka istoku i u ponedjeljak će biti oblačno sa sunčanim intervalima, suvo i hladno, s jakim jutarnjim mrazem na sjeveru”, kazao je Branko Micev.

Prognoze pokazuju, dodao je on, da će od utorka biti novo naoblačenje s kišom, a u višim centralnim oblastima i na sjeveru sa snijegom.

Vanredno i u susjedstvu

Meteorolozi iz BiH su proglasili potencijalnu opasnost na većem dijelu teritorije te susjedne države i pozvali građane da ne kreće na put od petka naveče i tokom vikenda zbog obilnih sniježnih padavina.

Sniježni pokrivač, kako su naveli, u planinskim mjestima mogao bi imati visinu i od 50 cm, u nanosima i do 2 metra, a moguće su i vijavice. I Hidrometeorološki zavod Hrvatske izdao je upozorenje da se u noći s petka na subotu očekuje znatno progoršanje vremena s obilnim padavinama i vrlo jakim i olujnim vjetrom.

Sniježni pokrivač prognoziraju na 10 do 30 centimetara, a u planinama i do pola metra. Za subotu ujuto najavljuju da bi kiša u Dalmaciji i Konavlima mogla dijelimično preći u snijeg. Na Jadranu očekuju jak i olujni južni vjetar, koji bi tokom subote duž obale prerastao u jaku i olujnu buru s orkanskim udarima.

Galerija

Bonus video: