MCP blokirala račun Opštine Budva

Prinudno zatražila naplatu milion i po za zemlju koju joj je lokalna uprava izuzela prije dvije decenije
103 pregleda 4 komentar(a)
Budva, Foto: Arhiva Vijesti
Budva, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.12.2012. 16:27h

Mitropolija crnogorsko primorska blokirala je račun Opštine Budva na iznos od milion i po eura i time stavila tačku na optimističku priču metropole turizma da će, nakon poslije gotovo tri godine, deblokirati opštinski račun.

Sudski nalog za prinudnu naplatu došao je nakon što je Mitropolija zatražila da joj se izmiri naknada za izuzimanje zemlje, preko koga je još prije dvije decenije izgrađena gradska zaobilaznica. Time je aktuelna vlast naplatila grijehe svojih prethodnika, koji su početkom devedesetih izuzeli zemlju koja se u katastru vodi kao dobro crkve Sveta Petka, a nijesu im platili.

Ipak, dugogodišnji sudski spor Mitropolija je riješila u svoju korist još prije dvije godine, kada je kotorski sud presudio u korist crkve, te priznao nalaz vještaka da zemlja, udaljena gotovo dva kilometra od obale, a koja se nalazi u okviru kompleksa crkve Sveta Petka, vrijedi nevjerovatnih 560 eura po kvadratu. Time je bilo obračunato da Opština mora Mitropoliji da isplati 2,6 miliona eura za izuzetnih 4.600 kvadrata crkvene imovine.

Uslijedila je žalba Opštine, uz ocjenu da je nalaz vještaka bio pretjeran, odnosno da kvadrat zemlje na perifiriji Budve ne može biti procijenjen kao da je na pjeni od mora, koliko opštinska komisija procjenjuje vrijednost zemlje uz samu obalu.

Nakon što je to uvaženo, zaračunato je da je Opština dužna da isplati 1,5 miliona eura.

Iako se očekivalo da će rukovodstvo Opštine uspjeti da se dogovori sa mitropolitom Amfilohijem, sa kojim dugi niz godina ima odličnu komunikaciju i spriječli da se u trenutku kada Opština izlazi iz blokade ne uslijedi nova, to se očigledno nije desilo.

Opština je taman došla u „sigurne finansijske vode“, svodeći milionsku blokadu na svega 600 hiljada eura, kada je stiglo novo obavještenje iz Centralne banke da je zatražena sudska naplata za dug od milion i po eura.

Sekretar za privredu i finansije Mihailo Đurović nije želio da kaže ko je blokirao Opštinu na milion i po eura, navodeći da će o tome govoriti na predstojećoj sjednici lokalnog parlamenta zakazanoj za naredni utorak.

„Još smo u blokadi računa i to traje od februrara 2010. u kontinuitetu. Blokadu sa oko deset miliona eura na početku 2011. bili smo sveli do prije desetak dana na iznos ispod milion eura, odnosno na nivo da se naplaćuju izvršna rješenja stara mjesec i po dana. U ovom trenutku, a Centralna banka objavljuje te podatke na kraju svakog mjeseca, blokada je nešto veća, jer je jedno pravno lice, specifično, ne bih sada o tome, o tome ćemo na sjednici Skupštine opštine, blokiralo račun Opštine na dodatnih milion i po eura po osnovu sudskog spora za zemljište na zaobilaznici“, kazao je Đurović.

Nova blokada će, kako je kazao, donijeti dosta problema kod brojnih povjerilaca koji očekuju takođe isplatu dugovanja.

„Ova blokada će trajati dodatnih dva do tri mjeseca i uticati na strpljenje i povjerenje ostalih naših povjerilaca jer, na kraju krajeva, ima još dosta pravnih i fizičkih lica koja imaju potraživanja od Opštine, a nijesu pribjegla blokadi. Jednostavno, imaju povjerenja u funkcionisanje lokalne samouprave. Svakako da svaka nova blokada utiče na smanjenje njihove tolerancije, ali vjerujem da ćemo naći neko rješenje“, istakao je Đurović.

Mada se očekivalo da će Mitropolija dug “prebiti “ preko kompenzacije za komunalije za mnoge objekte koje je ucrtala na svojoj zemlji, a ima namjeru da ih izgradi, to se nije dogodilo.

Poslije Opštine crkva najveći gazda

Opština Budva je do sada gotovo sve želje Mitropolije, kada je riječ o ucrtavanju gradnje na njihovoj zemlji kroz izradu nove planske dokumenatcije, ispoštovala. Tako, između ostalog, crkva planira da na svojoj zemlji, upravo na zaobilaznici kod crkve Sveta Petka, izgradi dvije stambene zgrade, turističko- apartmansko naselje iznad manastira Reževići, te mnogobrojne zgrade na gotovo dva miliona kvadrata zemlje koja se na području od Buljarice do Jaza nalazi u njenom vlasništvu.

Istina, crkva je jedina koja je uspjela da odoli iskušenju pred milionskim ponudama koje su joj prije nekoliko godina nuđene za imovinu, a riječ je o najatraktivnijim lokacijama na budvanskoj rivijeri.

Poslije Opštine, na području metropole turizma najveći vlasnik zemlje upravo je Mitropolija, koja u svom vlasništvu ima dva miliona kvadrata. Mitropolija je na svom zemljištu, u naselju Sveta Petka u Budvi, izgradila hotel “Podostrog” visoke kategorije, koji uspješno posluje, te stambene zgrade.

Mitropopolija je vlasnik čak 30 hektara zemlje u Buljarici, na Smokvici kod Svetog Stefana ima 30 hiljada kvadrata, u Bečićima, van manastirskih kompleksa, parcelu od 23 hiljade kvadrata, koja bi takođe mogla biti privedena gradnji u turističke svrhe. Atraktivne lokacije na kojima su planeri predvidjeli gradnju su iznad tunela Mogren, gdje crkva ima 22 hiljade kvadrata, Brajići, gdje je parcela od 18 hiljada kvadrata, kao i Mažići, sa oko šest hiljada kvadrata. Treba pomenuti i Stari grad, gdje crkva u samom centru ima oko 3.000 kvadrata.

Bonus video: