Kneževiću otkazali učešće u "Ukrštenim riječima", Marković i Radulović napustili emisiju

"Ono što me posebno brine jeste nevjerovatan pritisak od strane vlasti ali i pravosudnih organa kada je u pitanju izvještavanje medija o ovoj aferi", saopštio je Marković
61162 pregleda 67 komentar(a)
Duško Knežević
Duško Knežević
Ažurirano: 22.02.2019. 19:33h

Urednica emisije "Ukrštene riječi" na TV Prva Vesna Rajković obavijestila je Duška Kneževića da otkazuje emisiju u kojoj bi on bio gost, a koja je planirana za ponedjeljak 25. februar, saopšteno je danas iz Atlas grupe.

Zbog toga je glavni i odgovorni urednik "Dana" i jedan o stalnih gostiju u emisiji, Nikola Marković, odlučio da napusti "Ukrštene riječi".

"Poziv Dušku Kneževiću za gostovanje upućen je na moje insistiranje jer sam smatrao da sve strane u ovoj aferi treba da kažu šta imaju. To je osnovno novinarsko pravilo. Pošto se to nije dogodilo smatram bespredmetnim svoje dalje učešće u pomenutoj emisiji i zato je napuštam. Ono što me posebno brine jeste nevjerovatan pritisak od strane vlasti ali i pravosudnih organa kada je u pitanju izvještavanje medija o ovoj aferi", saopštio je Marković.

On je dodao da su se "pritisci na medije intezivirali posebno nakon medijskog nastupa Đukanovića i Katnića".

"Optuživanjem da smo saučesnici ako želimo da čujemo drugu stranu i ako objavljumo dokaze koje daje Knežević, najgora je vrsta nasilja nad novinarima izuzimajući fizičko. Poznato je da su u svim demokratskim zemljama novinari ti koji su zahvaljujući insajderima poput Kneževića otkrivali najpoznatije afere od javnog interesa i zato ja ne pristajem da vlast i tužilaštvo postavljaju standarde koji su suprotni međunarodnim standardima i kodeksima novinarske profesije", naveo je Marković.

Ni novinar "Monitora", Zoran Radulović, više neće učestvovati u emisiji. On navodi da, prema informacijama koje ima, intervju sa Kneževićem nije otkazan nego odložen zbog tehničkih razloga.

"Smatram, ipak, da bi odlaskom bilo koga od petoro učesnika "Ukrštenih riječi" realizacija tog intervjua postala bespredmetna. Time bi - zbog nemogućnosti da ispunimo obećanja data i sebi i drugima - dalji nastavak serijala izgubio smisao", kazao je Radulović.

Rajković Nenadić proslijedila je "Vijestima" kao odgovor proslijedila mejl dostavljen Press centru Atlas grupe:

"Pogrešna najava emisije od strane gospodina Duška Kneževića, tokom lajv nastupa na Instagramu, potom nedolazak sinoć na dogovorenu probu koju je čekala tehnička ekipa televizije, odsustvo svakog objašnjenja zašto se to dogodilo, te predlog da se prva proba veze uradi sat vremena pred emisiju kada nije moguće napraviti bilo kakvu ozbilniji tehničku korekciju, što nas dovodi u nerazuman rizik, čini da je realizacija emisije 25. februara nemoguća. Žao mi je što dolazi do ovakve situacije, ostajem otvorena za naknadne dogovore".

Ona je dodala da je mejl koji je proslijedila pres centru Atlas grupe, proslijedila i svim stalnim učesnicima emisije.

Iz Atlas grupe su saopštili da je otkazivanje gostovanja obrazloženo je "banalnim razlozima", poput toga da Knežević nije sinoć bio dostupan za tehničku provjeru skype veze, odnosno to što je emisiju najavio na svom Instagram profilu za četvrtak umjesto za ponedjeljak.

"To je suviše providno objašnjenje odluke TV Prva da ne dozvoli da g. Knežević, nakon što su u istoj emisiji gostovali g. Đukanović i g. Katnić, odgovara na pitanja novinara i iznese sve detalje afere Koverta i ostalih kriminalno-korupcionaških poslova u kojima su učestvovali g. Đukanović i njegovi najbliži saradnici. Za tehničku provjeru veze na raspolaganju je bilo više od tri dana."

Bonus video: