Odbor za antikorupciju predložio razrješenje Vanje Ćalović Marković

ASK je 29. maja donijela odluku kojom je utvđeno da je Ćalović Marković prekršila odredbe Zakona o sprečavanju korupcije
453 pregleda 51 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Savo Prelević
Vanja Ćalović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.06.2018. 17:38h

Odbor za antikorupciju predložio je jednoglasno Skupštini Crne Gore da razriješi Vanju Ćalović sa mjesta članice Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije.

ASK je 29. maja donijela odluku kojom je utvđeno da je Ćalović Marković prekršila odredbe Zakona o sprečavanju korupcije, o čemu je obaviješten Odbor za antikorupciju koji je nadležan za izbor i imenovanje članova Savjeta ASK-a.

Iz Media centra je juče saopšteno da tokom vođenja postupka, Ćalović Marković nije pružena nikakva mogućnost da se izjasni na bilo koju okolnost ili činjenicu koja se navodi u odluci pomoćnika direktora ASK.

Direktorica MANS-a poručila je ranije da pokretanje postupka razrješenja doživljava kao “svojevrsno priznanje za borbu protiv korupcije u zarobljenoj državi Crnoj Gori, u kojoj se ne trpi ni dašak slobode ili kritike, u strahu da to može uzdrmati režim”.

Ona je, kako je napisao u Rješenju pomoćnik direktora ASK-a Savo Milašinović, kao direktorica NVO podnosila zahtjeve za provjeru konflikta interesa, a onda odlučivala o njima u Savjetu.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da Savjet raspisuje konkurs za izbor direktora, kontroliše njegov rad, usvaja budžet, provjerava imovinski karton direktora. Konkretnim inicijativama bavi se direktor ASK-a Sreten Radonjić i njegovi saradnici.

Bonus video: