Crna Gora nazadovala 9 mjesta na listi o percepciji korupcije

Kako je saopšteno iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), sve zemlje regiona, osim Crne Gore i Albanije, bolje su rangirane nego prošle godine
133 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2012. 13:41h

Crna Gora na ovogodišnjoj listi Transperensi internešnala (Transparency international) o percepciji korupcije zauzima 75. poziciju, što je za devet mjesta lošiji plasman u odnosu na prošlu godinu.

TI je danas na svom sajtu objavio rezultate istraživanja percepcije korupcije u javnom sektoru za ovu godinu, prema kome se Crna Gora, na listi od 174 zemlje svijeta, nalazi na 75. mjestu, sa indeksom percepcije 4,1.

Tu poziciju Crna Gora dijeli sa Bugarskom, Liberijom i Tunisom.

Kako je saopšteno iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), sve zemlje regiona, osim Crne Gore i Albanije, bolje su rangirane nego prošle godine.

Hrvatska je na 62. mjestu, Makedonija na 69., Bosna i Hercegovina na 72., dok Srbija zauzima 80. poziciju, Kosovo 105. a Albanija 113.

„Sam indeks za Crnu Goru je neznatno bolji nego prošle godine, ali samo na nivou statističke greške, pa smo zbog znatno većeg napretka u drugim zemljama nazadovali i u odnosu na region“, pojasnili su iz MANS-a.

Prema njihovim riječima, ovi podaci potvrđuju da se za borbu protiv korupcije u Crnoj Gori koristi samo retorika, dok u praksi nema političke volje da se obezbijede konkretni rezultati.

„Što može ozbiljno ugroziti proces evropskih integracija, ali i opstanak privrede, jer strani investitori koji poštuju zakone nijesu spremni da ulažu u zemlje u kojima je korupcija pravilo, a ne izuzetak“, smatraju u MANS-u.

U toj nevladinoj organizaciji, koja je partner TI za Crnu Goru, ne očekuju rezulate po tom pitanju ni od nove Vlade.

„Sudeći prema sastavu nove Vlade, čija većina članova je optužena za brojne korupcijske afere koje nijesu imale epilog pred sudom, za očekivati je da konkretnih rezultata neće biti ni u narednom periodu i da će se nastaviti trend pogoršanja indeksa percepcije korupcije za Crnu Goru“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: