"Partijski lideri kupuju poslušnost prosvjetara"

Prosvjetari smatraju da je sastanak Saveza sindikata i prosvjetara u prostorijama DPS-a partijsko-sidndikalna korupcija
52 pregleda 2 komentar(a)
21. maj, osnovna škola, Drač, Podgorica, Foto: Zoran Đurić
21. maj, osnovna škola, Drač, Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.12.2012. 12:17h

Sastanak direktora podgoričkih osnovnih škola sa čelnicima Saveza sindikata, koji je prošle sedmice organizovan u prostorijama opštinskog odbora Demokratske partije socijalista, tipičan je primjer partijsko-sindikalne korupcije koju hitno treba da ispitaju nadležni, smatraju u podgoričkom odboru Sindikata prosvjete.

Iz te sindikalne organizacije saopšteno je da taj sastanak i teme o kojima se razgovaralo, predstavljaju tipičan primjer partijsko-sindikalne korupcije, u kome su, kao su naveli, zapaženu ulogu imali direktori podgoričkih osnovnih škola.

"Kako drugačije tumačiti činjenicu da su opštinski partijski lideri razmatrali dužinu rada na određeno vrijeme u prosvjetnim ustanovama sa direktorima škola, osim kao nastavak političkih ucjena i kupovine poslušnosti kolega prosvjetara", navodi se u saopštenju Opštinskog odbora Sindikata prosvjete Podgorica.

Prema njihovim riječima, do tog rješenja došlo se u pregovorima sa Sindikatom prosvjete Crne Gore (SPCG), "u legalnim institucijama, legalnim putem".

Iz podgoričkog odbora SPCG smatraju da je taj sastanak prilika novom premijeru da dokaže posvećenost svojim riječima iz ekspozea, koje se odnose na borbu protiv neformalnih centara moći.

"Od Đukanovića i ministra Stijepovića očekujemo da od direktora škola traže kovertiranje ostavki kako bi proces preispitivanja odgovornosti mogao biti sproveden i u vaspitno-obrazovnim ustanovama", kaže se u saopštenju.

Iz Opštinskog odbor SPCG kazali su da će preko Sindikata prosvjete uputiti inicijativu Evropskoj internacionali obrazovanja sa zahtjevom internacionalizacije tog problema pred Međunarodnom konfederacijom rada.

"Savez sindikata Crne Gore organizacijom takvih sastanaka potvrđuje raniju našu konstataciju da je to režimski sindikat koji radi zarad svojih ličnih interesa", kaže se u saopštenju.

Najavili su da će preispitati pravnu osnovu za podnošenje prijava protiv odgovornih direktora škola i čelnika opštinskog DPS-a.

Bonus video: