Ski-centar Kolašin pod katancem dočekao prvi snijeg

Radnici i uprava Ski-centra „Kolašin 1450” postigli dogovor, tek treba da počnu pripreme za skijašku sezonu
115 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2012. 17:08h

Na Ski-centru “Kolašin 1450” tek trebalo da počne priprema za predstojeću sezonu, kazali su za "Vijesti" direktor Boban Šćepanović i predstavnici sindikata.

Ta odluka sada zavisi samo od Inspekcije rada, jer su radnici pristali da rade, nakon što su dobili obećanja da će im se dio potraživanja isplatiti odmah, a ostatak u toku turističke sezone.

Nakon više sastanaka radnika sa poslodavcima, postignut je dogovor o dinamici i načinu isplate devet zaostalih zarada.

Ski-centar je prvi snijeg dočekao zaključan i sa plombama Inspekcije rada.

Zbog kašnjenja zarada i neuplaćenih doprinosa inspektori su u martu zatvorili objekte tog preduzeća, uslovljavajući ponovno otvaranje izmirivanjem obaveza prema radnicima.

Katanac Inspekcije rada

Nakon višemjesečnih neuspješnih pokušaja da se nađe način za otvaranje kolašinskog skijališta, tek od prije dva dana u razgovorima između Šćepanovića i radnika došlo je do kompromisa, koji je daleko od prvobitnog zahtjeva zaposlenih da će početi da rade tek kad im se isplate sva potraživanja.

Ni direktor Šćepanović, ni predsjednik Sindikata Milić Bulatović, nijesu željeli da preciziraju koliko će radnici primiti plata od ukupno devet zaostalih.

"Pripremili smo sporazum o poravnanju u skladu za zahtjevima radnika i našim mogućnostima. Radnici su, ipak, pristali da se vrate na posao, a zaostale zarade koje im ne budu isplaćene izmirićemo do februara. U sporazumu je definisana dinamika isplate dugovanja prema zaposlenima. Upravo pišem dopis Inspekciji rada i obavještavam ih da su se stekli svi uslovi da prekinu zabranu rada", rekao je Šćepanović.

Doprinosi će se, kako je naveo, uplaćivati u skladu sa dinamikom koju je propisalo Ministarstvo finansija.

Prvi čovjek Sindikata rekao je da će radnici sjutra "početi pripreme kako bi skijalište bilo spremno za prve goste".

"Dogovorili smo određenu dinamiku i uslove, prema kojima treba da budu izmirena potraživanja prema nama. Ne bih precizirao koliko ćemo novca, odnosno koji dio zaostalih zarada, odmah dobiti. Mislim da to nije previše zanimljivo za javnost. Važno je da se skijalište otvara", rekao je Bulatović.

Prema nezvaničnim informacijama, zaposlenima je direktor prvo ponudio da im isplaćuje potraživanja na način što će dobijati po 250 eura nedjeljno.

Mogu li pripremiti skijalište za 15 dana

Kada to nije prihvaćeno, dogovoreno je da svaki zaposleni dobije po 1.000 eura, a ostatak tokom naredna dva mjeseca.

Predhodnih godina radnici su i po 20-ak radnih dana provodili samo na uređenju staza, odnsono uklanjanju kamenja i ravnanju djelova, koji bi mogli stvoriti problem skijašima

Naime, predhodnih godina radnici su skoro cijelo ljeto provodili na skijalištu i pripremali se za predstojeću sezonu.

Ovog puta, prema nezvaničnim informacijama, svi radovi treba da budu obavljeni u narednih petnaest dana, kako bi se dobili neophodni i zakonom propisani atesti za žičlare i ski liftove, a gosti bili bezbjedni na Jezerinama.

Predstoje i “mjerenja” sajli , ali i detaljna kontrola i sitnije popravke na “instalacijama”.ideju šćepanovića da nagažuje 120 učenika SMŠ “Braća Selić” da urede staze spriječio je snijeg.

Predhodnih godina radnici su i po 20-ak radnih dana provodili samo na uređenju staza, odnsono uklanjanju kamenja i ravnanju djelova, koji bi mogli stvoriti problem skijašima.

I u Sindikatu su uvjereni da će pripreme, koje uključuju servisiranje žičara i ski-liftova, biti urađene na vrijeme.

Cijena ski-pasa kao prošle godine

Cijena jednodnevnog ski pasa prosle za djecu prošle sezone bila je 13 eura, a za odrasle 20 eura. Ukoliko je riječ o grupnim posjetama cijene su bile 12 za najmlađe skijaše, odnsosno, 18 eura za odrasle.

Jednodnevno iznajmljivanje kompletne ski opreme, u zavisnosti od kvaliteta, koštalo je 13, odnsono 19 eura. Ukoliko se oprema rezerviše za šest dana ta cijena je bila od 60 do 91 euro.

Sezonski ski pas za djecu koštao je 300, a za odrasle 400 eura. Ukoliko je riječ o grupnim ski pasovima za cijelu sezonu te cijen cijene su bile 270, odnosno, 360 eura.

Dječja ski oprema mogla se iznajmiti po 11 eura dnevno ili po cijeni od 44 eura za šest dana. Iz tog preduzeća kažu da će cijene ski-pasa ostati na nivou prošle godine, a najavljuju i popuste za grupne i višednevne posjete.

Galerija

Bonus video: