U Podgorici mjesta za 2.700 đaka: Počeo upis u srednje škole

U srednjim stručnim školama, mjesta ima za preko 1.600 učenika na četvorogodišnjim obrazovnim programima, i oko 580 na zanatima
744 pregleda 0 komentar(a)
Gimnazija upis, škola upis, Foto: Luka Zeković
Gimnazija upis, škola upis, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.06.2018. 17:39h

U podgoričkim srednjim školama, gdje upis počinje danas, ima mjesta za oko 2.700 polumaturanata. Najviše mjesta ima Gimnazija “Slobodan Škerović” - preko 440. U srednjim stručnim školama, mjesta ima za preko 1.600 učenika na četvorogodišnjim obrazovnim programima, i oko 580 na zanatima.

Gimnazija “Slobodan Škerović” planirala je upis 11 odjeljenja na opštem, a po jedno na filološkom, matematičkom i sportskom smjeru. Ekonomska škola “Mirko Vešović” upisaće sedam odjeljenja (196 učenika) na profilu ekonomski i tri na smjeru pravno-administrativni tehničar.

Građevinska škola ima mjesta za 140 đaka na četvorogodišnjim obrazovnim profilima (građevinski tehničar za visokogradnju, geodetski tehničar, arhitektonski tehničar, dizajner enterijera) i 56 na zanatima (keramičar/monter suve gradnje i zidar/vodoinstalater).

Elektrotehnička škola ima mjesta za 280 novih đaka (elektrotehničari za razvoj veb i mobilnih aplikacija, računarskih sistema, elektronskih komunikacija, energetike, mehatronike, elektronike) i 28 na zanatskim smjerovima elektroinstalater/monter elektronske komunikacijske infrastrukture.

Mašinska škola će na smjerovima četvrtog stepena primiti 280 polumaturanata (tehničar mehatronike, automehatroničar, mašinski tehničar za energetiku, tehničar za kompjutersko konstruisanje i upravljanje, drumskog saobraćaja, špedicije...), a ima i preko 100 mjesta na zanatima (automehaničar, instalater sanitarnih uređaja, zavarivač, vozač, bravar).

Medicinska škola primiće 280 novih đaka na smjerovima zdravstveni, farmaceutski, laboratorijski, fizioterapeutski, stomatološki tehničar i medicinski kozmetičar.

U Trgovinskoj školi je 168 mjesta na četvorogodišnjim profilima (turistički tehničar, restorater, gastronom, tehničar prodaje) i isto toliko na trogodišnjim (konobar, kuvar, poslastičar, prodavač).

U Muzičkoj školi “Vasa Pavić” na 17 usmjerenja ima mjesta za oko 70 đaka, a u privatnoj Umjetničkoj školi “Andre Navara” za oko 20 na osam smjerova.

Bonus video: