U Tivat uplovio jedan od ljepših starih jedrenjaka u Evropi

Na rumunskom jedrenjaku, koji će u Crnoj Gori ostati do petka, je oko dvije stotine članova posade i pitomaca rumunske i Ratne mornarice Njemačke
299 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2018. 10:58h

Školski brod Ratne mornarice Rumunije, jedrenjak "Mircea" uplovio je jutros u Tivat.

Umjesto na gradskoj rivi Pine, kako je bilo najavljeno, brod je zbog nedovoljne dubine mora na Pinima, uplovio i vezao se na mulu V marine Porto Montenegro.

Na rumunskom jedrenjaku, koji će u Crnoj Gori ostati do petka, je oko dvije stotine članova posade i pitomaca rumunske i Ratne mornarice Njemačke.

Tokom boravka, posada broda će imati niz zajedničkih aktivnosti sa posadom “Jadrana” i pripadnicima MVCG, a “Mircea” će biti otvoren i za posjete građanima.

Kapacitet jedrenjaka je do 210 članova posade i pitomaca Vojnopomorske akademije Ratne mornarice Rumunije, kojima on služi za obuku i sticanje pomoračkih znanja i vještina u praksi. Na tom brodu se povremeno obučavaju i pitomci iz Turske, Njemačke, Hrvatske, Ukrajine, Francuske, Danske i Holandije.

“Mircea” je dobio ime po vojvodi od Valahije (preteči Rumunije) Mirčei Velikom (1386–1418), koji se istakao u brojnim ratovima protiv Osmanlija i za čije je vladavine rumunsko pomorstvo na Crnom moru doživjelo prvi veći uspon.

Galerija

Bonus video: