Bojovićev agregat još jedan pokušaj da se napravi perpetuum mobile

"Ako je tačno to što čujemo preko medija tamo se kaže da se iz akumulatora može proizvesti dva MW struje, a to je prosto nemoguće"
317 pregleda 20 komentar(a)
Agregat, Tivat, Foto: Siniša Luković
Agregat, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 04.12.2012. 10:56h

Pronalazak - agregat koji navodno jednosmjernu struju iz baterije od 12 volti pretvara u naizmjeničnu skoro 20 puta veće jačine, za Milutina Ostojića, profesora podgoričkog Elektro-tehničkog fakulteta (ETF) predstavalja samo još jedan pokušaj da se napravi perpetuum mobile, odnosno mašina koja će više proizvoditi nego što troši.

Profesor kaže da bi konačan sud o izumu, o kojem su prošle sedmice izvijestili gotovo svi mediji, mogao da ima tek nakon upoznavanja sa tehničkom dokumentacijom ili prototipom izuma.

U tom lancu nema ništa novo što dosad nije viđeno. Jedino što je sigurno količina proizvedene naizmjenične energije mora biti manja od utrošene jednosmjerne, kazao je profesor Ostojić

Krajem prošle sedmice mediji su objavili da je grupa pronalazača predvođena Milanom Bojovićem, predstavila agregat koji koristeći kao inicijalnu energiju bateriju od 12 volti uz pomoć motora, generatora i ispravljača tu jednosmjernu struju, navodno, može da pretvori u naizmjeničnu struju jačine 230 volti.

“U tom lancu nema ništa novo što dosad nije viđeno. Jedino što je sigurno količina proizvedene naizmjenične energije mora biti manja od utrošene jednosmjerne. Treba reći i to da za pretvaranje jednosmjerne u naizmjeničnu struju nije potrebno koristiti motor i generator, nego se to može direktno uraditi invertorom (ispravljačem)”, kaže profesor Ostojić.

Nikada ne možete dobiti više energije od one koja se potroši

Sve ono što je do sada važilo u fizici od pronalaska električne struje, po riječima profesora Ostojića, važi i danas.

“Nikada se nije moglo dobti više energije od one koja se potroši. Ako je tačno to što čujemo preko medija tamo se kaže da se iz akumulatora može proizvesti dva MW struje, a to je prosto nemoguće.

Svaki element u ovom nizu ima svoj stepen iskorištenosti. Ako napajate motor za naizmjeničnu struju on ne može proizvesti više mehaničke energije od utrošene električne, nego manje. Isto tako generator uzima mehaničku, a proizvodi električnu energiju i nikad ne može proizvesti više nego što je potrošio. I invertor koji pretvara jednosmjernu energiju u naizmjeničnu ne može proizvesti više naizmjenične nego što je došlo jednosmjerne.

Sve u svemu, na osnovu onoga što smo vidjeli iz medija, mogu da zaključim da se radi o perpetuum mobilu bez obzira kakav bio motor, generator i prenosni mehanizam”, kaže profesor.

Bonus video: