Vlast u državnim organima isplela mrežu za familiju i prijatelje

Zaposlili najbliže srodnike u svim sferama, od sporta do obrazovanja, a u Upravi za kadrove tvrde da za to nema konkretnih primjera
533 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2012. 20:14h

Da je kojim slučajem direktorica Uprave za kadrove Svetlana Vuković, na panelu o zapošljavanju javnih službenika prošlog četvrtka, pitala jednog od učesnika, poslanika DPS i doskorašnjeg direktora Zavoda za zapošljavnje Zorana Jelića, u kakvom je srodstvu sa nasljednicom u Zavodu Vukicom Jelić, ne bi morala da insistira na dokazima za nepotizam u Crnoj Gori.

Bračni par Jelić je samo jedan od primjera u mreži koju je isplela višegodišnja vladajuća koalicija DPS-SDP, u svim sferama, od sporta do obrazovanja.

Vukica i Zoran Jelić

To je, međutim, nepoznanica za direktoricu Uprave za kadrove, kao i veliki broj sinova i kćerki, rođaka i kumova, koji su prošli upravo kroz tu državnu instituciju da bi došli do namještenja u školama, državnim agencijama, javnim službama, ministarstvima, tužilaštvu i sudstvu.

Sve u skladu sa “važećim pozitivno-pravnim propisima i zakonskom procedurom” kako obično starješine državnih institucija objašnjavaju zapošljavanja svojih nasljednjika ili partijskih kadrova.

Svetlana Vuković

Svetlana Vuković, supruga Miodraga Vukovića, poslanika i dugogodišnjeg funkcionera DPS-a, je na panelu nedjeljnika “Monitor” izjavila kako bi “voljela da postoje konkretni primjeri u kojima se vidi da je prisutna politizacija i nepotizam”.

Njih je bezbroj, a dovoljno je otvoriti sajt Komisije za suzbijanje konflikta interesa: Žugići, Ivaniševići, Simovići, Šturanovići, Markovići, Numanovići, Radunovići, Brajovići, Krivokapići, Lazovići, Đurišići, Kavarići, Stijepovići, Sekulići...

Da nepotizam postoji svjesna je i Evropska komisija koja je tražila da se prekine sa takvom politikom zapošljavanja u Crnoj Gori

Radmila Šturanović, supruga generalnog sekretara Vlade Žarka Šturanovića, zaposlena je u Vladinom Sekretarijatu za zakonodavstvo, članica je Državne izborne komisije i Odbora direktora Kliničkog centra. Ona je i u Vladinom Savjetu za prava djeteta, Komisiji za polaganje stručnih ispita za medicinare, a angažovana je u “povremenim radnim grupama”.

Prema podacima iz imovinskog kartona za prošlu godinu, aktuelni poslanik DPS i bivši ministar poljoprivrede Milutin Simović je osim fotelje, u tom ministarstvu ostavio i suprugu Ljiljanu, koja je i članica odbora Fonda PIO.

Duško Marković

Isti izvor pokazuje da supruga potpredsjednika Vlade i ministra pravde i ljudskih prava Duška Markovića, Nada, radi u Agenciji za telekomunikacije.

Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović je prijavio da njegova supruga Elvidina zarađuje u JU Dom zdravlja, dok žena ministra zdravlja Miodraga Radunovića, Jasmina, radi u Zavodu za školstvo.

Kako su djeca funkcionera uvijek najbolja na konkursima, još nije naučno utvrđeno

Najlakši upliv u državnu službu, pa i u sudnice, je preko pripravničkog staža, koji nerijetko počinje volonterisanjem. Da li je uvijek potrebno potezati vezu, ili je nekada dovoljan ugled, da bi se neko zaposlio? Ili nijedno?

Prema tvrdnjama dvojice bivših tužilaca sa dugogodišnjim iskustvom, koji su taj posao napustili kad su bili već pri vrhu tužilačke hijerarhije, za njihovu djecu je bilo potrebno samo slijediti zakonsku proceduru.

Sin i kćerka bivših tužilaca Mitra Mugoše i Novaka Ražnatovića prva praktična pravna iskustva stiču u tužilaštvu, kao i rođaka Predraga Mitrovića, direktora Uprave za sprečavanje pranja novca.

Novak Ražnatović

Mugoša kaže za “Vijesti” da je on napustio tužilaštvo prije šest godina i da sada nema uticaj na odlučivanje u toj ustanovi: “Moje djete je volonter, nema nikakve naknade, ali mu je to važno da bi polagao državni pravosudni ispit”.

On negira da je imao bilo kakvu protekciju i navodi podatak da u “sudu ima stotine volontera”.

“Vijesti” su ranije objavile da je predsjednik Privrednog suda Dragan Rakočević, od imenovanja na funkciju donedavno u toj insituciji zaposlio 70 službenika. On je međutim porekao to, tvrdeći da je doveo samo brata od strica i kćerku brata od tetke Branka Rakočevića i Marijanu Vujisić i to nakon što su godinama bili na birou rada.

Prema podacima Biroa, posao čeka 948 pravnika, dok je 392 u podgoričkoj evidenciji.

Mušika Dujović

Kako su djeca funkcionera uvijek najbolja na konkursima, još nije naučno utvrđeno. ”Dan” je tako nedavno objavio da i sudije Višeg suda pokušavaju da pomognu svojoj djeci da dođu do kore hljeba.

Sin predsjednika Mušike Dujovića, Branko je volonter u Osnovnom sudu, dok su u Višem sudu djeca njegovih kolega Nikola Ivanović i Dragana Rakočević. Nikola je sin bivšeg istražnog sudije Radomira Ivanovića, dok je Dragana kćerka sudije Specijalnog odjeljenja za organizovani kriminal Dragiše Rakočevića.

Nepotizam, je ponašanje “najčešće nosioca političke, ekonomske, vojne ili neke druge moći, koji na osnovu svog povlaštenog položaja u hijerarhiji, favoriziraju članove svoje porodice ili prijatelje u odnosu na druge osobe, bez obzira na njihovu stručnu sposobnost kod zapošljavanja, davanja poslova ili dodjeljivanja nekih benificija”.

Možda i tu definiciju, kao i “korupciju na visokom” mora najprije da pojasni neki od evropskih zvaničnika da bi ovdašnji shvatili što se ne uklapa u evropski kurs Crne Gore.

Nijesam protežirao, ali sam savjetovao ćerku

Moja kćerka se javila na oglas, testirana je kao i svi i primljena je da bude najprije volonter, a sada i pripravnik u VDT. Ja nemam apsolutno ništa s tim, rekao je bivši viši tužilac Novak Ražnatović.

Upitan da li je uticao na izbor kćerkine profesije on je odgovorio potvrdno, navodeći da ima još dvije ćerke i sina i da bi volio da su svi oni pravnici.

Uspješnog supruga prati uspješna žena?

Portparol Ministra zdravlja je Tijana Kavarić, inače supruga ministra finansija Vladimira Kavarića. Ivan Brajović, koji vodi MUP prijavio je Komisiji za konflikt interesa da njegova supruga radi u JP “Aerodromi” Crne Gore, na čijem je čelu kadar SDP-a Milovan Đuričković.

Supruga njihovog partijskog šefa Ranka Krivokapića zaposlena je u preduzeću “Monteput”, čiji je osnivač Vlada. U Ispitnom centru Crne Gore zaposlena je Vesna Lazović, supruga ministra za informacioni sistem i potpredsjednika Vlade, Vujice Lazovića.

Zoran Đurišić je od1994. direktor nacionalne aviokompanije, nešto malo manje neko koliko je njegova supruga, aktuelna ministarka odbrane Milica-Pejanović Đurišić u vrhu DPS.

Predrag Sekulić

Supruga Predraga Sekulića ministra za održivi razvoj i turizam, Senka Sekulić radi u “Pobjedi”, gdje je on bio novinar. Ona je tamo bila i prije nego je Sekulić postao funkcioner.

Ombdusman sve svoje zbrinuo u državnom aparatu

Ombudsman, inače bivši zamjenik specijalnog tužioca Šućko Baković, je u Podgorici, nakon što je stigao u novu kancelariju, radna mjesta obezbijedio dobrom dijelu familije.

Šućko Baković

Njegova supruga zaposlena je u MUP-u, sin Enes je u podgoričkom tužilaštvu, a kćerka Merima u Ministarstvu pravde. I Bakovićeva svastika radi u pravosuđu, kao računovođa Sudskog savjeta.

O bjelopoljskim rođačkim vezama već je više puta bilo riječi, pa je poznato da je zamjenik vrhovnog tužioca Miljana Radović majka Ane Radović, zamjenice podgoričkog tužioca, odnosno supruga bivšeg predsjednika Višeg suda, sekretara Skupštine Crne Gore i direktora ZIKSA-a, sada neraspoređenog Milana Radovića.

U podgoričkom tužilaštvu je na pripravničkom i sin Ranke Čarapić, Matija, koji je najprije bio volonter. Upravo kao i kćerka Novaka Ražnatovića, koja je prvo volonterisala, a od 1. novembra, kako je potvrdio za “Vijesti”, ima pripravnički staž u Vrhovnom tužilaštvu.

Skupštinski odbori i službe puni su rođačkih kadrova, a tu je uhljebljene potražio i sin predsjednika Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Šefka Crnovršanina.

Galerija

Bonus video: