Kotor prvi grad u CG koji je dobio vodič za osobe sa invaliditetom

Zoran Radimiri je istakao da je u vodiču prezentovano preko 70 objekata u Kotoru, od kojih čak oko 50% nemaju pristup ili samo djelimican pristup za osobe sa invaliditetom
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2012. 17:16h

Kotor je prvi grad u Crnoj Gori koji je dobio vodič za osobe sa invaliditetom, koji je nedavno u 500 primjeraka izdalo kotorsko Udruženje paraplegičara.

U vodiču čiji urednici su Zoran Radimiri, Ljuba Šljuka i Ivan Orlando se mogu naći korisne informacije za osobe sa invaliditetom o pristupačnosti objektima zdravstva, kulture, obrazovanja, gradskih i državnih ustanova, trgovine, saobraćaja i drugih oblasti javnog života.

Radimiri je istakao da je u vodiču prezentovano preko 70 objekata u Kotoru, od kojih čak oko 50 odsto nemaju pristup ili samo djelimican pristup za osobe sa invaliditetom.

"Radeći ovo istraživanje, veoma smo bili iznenađeni da objekti obrazovnih instuticija, osim Gimnazije i Srednje pomorske škole uopšte nemaju pristup za osobe sa invaliditetom. Nekoliko puta smo preko sekretarijata za urbanizam pokretali inicijative ali nije bogzna što urađeno.

Osim apoteke u Dobroti, Doma zdravlja, nekoliko trotoara u kontakt zoni i Pomorskog muzeja, ostali objekti, počev od katedrale Svetog Tripuna koja ima veliki broj posjetilaca, nemaju prilaz za osobe sa invaliditetom.

"...Nećemo dozvoliti da nas bilo ko marginalizuje ili diskriminiše, da nam uskraćuje radna mjesta, ograničava u kretanju, ukida i smanjuje prava i potcjenjuje naša udruženja"

Zatim, u Kotoru ni jedan semafor, a nema ih puno, nema zvučni signal što bi pomoglo osobama sa oštećenim vidom", kazao je Radimiri juče povodom obilježavanja 3. decembra, Svjetskog dana osoba sa invaliditetom.

Organizacije osoba sa invaliditetom iz Kotora obilježiili su svoj dan okupljanjem u Opštini Kotor kako bi ukazale na hitnost promjena i prevazilaženja predrasuda crnogorskog društva. Ispred Opštine predstavnike organizacija je pozdravio Nenad Radunović.

Šljuka je pročitala zajednički proglas organizacija osoba sa invaliditetom koji su uputili javnosti, u kojem između ostalog poručuju da dostojanstveno i ponosno nose teret svog stanja, a svojim radnim i stvaralačkim rezultatima, integrisanošću i uticajem, čine značajan potencijal i daju veliki udio u životu cjelokupne zajednice.

"Stoga nećemo dozvoliti da nas bilo ko marginalizuje ili diskriminiše, da nam uskraćuje radna mjesta, ograničava u kretanju, ukida i smanjuje prava i potcjenjuje naša udruženja.

Harmonizacija crnogorskog zakonodavstva sa modernom evropskom legislativom, demokratizacija, političke i ekonomske reforme predstavljaju imperativ našeg vremena i vizu za svijet naprednih.

U tome Crna Gora ima našu punu podršku i naše društvo, nikako ne smije zaboraviti da smo mi značajan i važan dio građanskog korpusa, aktivan po svojim potencijalima i moćan po svojoj snazi.

Stoga tražimo da, kao osobe s invaliditetom, budemo uvaženi i da se o nama nikada ne odlučuje bez nas, da nam se pruži puna materijalna i moralna podrška i da u rješavanju pitanja koja se nas tiču, naša riječ bude opredjeljujuća.

Hendikep osoba s invaliditetom ne potiče od same invalidnosti već od nerazumijevanja i odbojnosti društva da nas prihvati kao dio vlastite populacije, sebi ravan i jednak po stručnom, ljudskom i moralnom dignitetu.

Poručujemo, stoga, svima koji su po Ustavu ove zemlje, njenim zakonima i po nepisanim normama naše tradicije i morala, obavezni da čuju naš glas", kaže se u proglasu.

Sekretar za kulturu i društvene djelatnosti Nenad Radunović, kazao da su u Opštini svjesni da se aktivnosti definisane Lokalnim planom akcije u oblasti invalidnosti ne realizuju očekivanom dinamikom, ali je, kako navodi, tako i sa zakonskim i podzakonskim regulativama koje, smatra on, ne daju predviđene rezultate.

"Lokalna vlast uvažava vaše organizacije i pruža podršku vašem radu obezbjeđivanjem korišćenja prostora bez novčane naknade. O vašim pravima se ne odlučuje bez vas što dokazuje rad Savjeta za brigu o licima sa invaliditetom.

U sprovođenju lokalne politike u oblasti invalidnosti imaćete našu moralnu i finansijsku podršku, a u rješavanju pitanja koja se tiču osoba sa invaliditetom biće cijenjeno vaše iskustvo i cijenjen vaš stav. U svim daljim aktivnostima vidimo vas kao partnere u kreiranju lokalne politike u ovoj oblasti", zaključio je Radunović.

Bonus video: