Evroatlanske integracije su lijek za negativno istorijsko nasljeđe Balkana

Tanilir smatra da je CG "za kratko vrijeme napravila važne korake"
0 komentar(a)
Mehmet Nijazi Tanilir, Foto: Danijela Lasica
Mehmet Nijazi Tanilir, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 03.12.2012. 16:34h

Ključ bezbjednosti, posebno Balkansog poluostrva, leži u zajedničkoj strateškoj viziji i zato je članstvo u EU i NATO svaka balkanska država ponaosob prihvatila kao konačni cilj, kazao je ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Mehmet Nijazi Tanilir na predavanju koje održano na Cetinju.

"Balkanske države koje budu ujedinjene pod ta dva krova, odstraniće poteškoće koje im je istorija ostavila kao nasljeđe", istakao je ambasador Tanilir, govoreći na temu "Međunarodna bezbjednost i Crna Gora – UN, NATO, EU i OEBS".

Turski diplomata smatra da je Crna Gora do sada "za kratko vrijeme napravila izuzetno važne korake".

Predavanju su prisustvovali i admiral Renato Petrič iz Ministarstva odbrane Republike Slovenije i pukovnik doc. dr Mehmedin Tahirović iz Ministarstva odbrane CG

"U prilog toj tvrdnji, idu činjenice da je Crna Gora uvažen član Ujedinjenih nacija i OEBS, da je šest godina po obnovi državnosti počela pregovore o članstvu u EU, a da je u pogledu približavanja NATO-u, za svega nekoliko godina, izgradila perspektivu za dobijanje poziva u članstvo", kazao je ambasador Republike Turske u Crnoj Gori.

Predavanju su prisustvovali i admiral Renato Petrič iz Ministarstva odbrane Republike Slovenije i pukovnik doc. dr Mehmedin Tahirović iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Njih dvojica su govorili o brojnim pitanjima vezanim za globalnu bezbjednost, ali i o funkcionisanju međunarodnih organizacija poput Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Sjevernoatlantske alijanse i OEBS-a.

Na predavanju su posebno akcentovana pitanja mirovnih misija, neutralnih i nesvrstanih država u sistemu međunarodne bezbjednosti, te ona koja se tiču Crne Gore i regionalnih, odnosno globalnih inicijativa bezbjednosne saradnje.

Bonus video: