Đuranović ne podnosi kritike

Smjena direktora danilovgradskog Centra za kulturu izazvala buru reakcija u vlasti i opoziciji, svi se slažu da je bio trn u oku gradonačelnika
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2012. 14:14h

Svetozar Domazetović, savjetnik predsjednika Opštine Danilovgrad Branislava Đuranovića, prema informacijama do kojih su “Vijesti ” došle, odigrao je ključnu ulogu u smjeni direktora danilovgradskog Centra za kluturu Ranka Vukovića.

Sastanak Savjeta Centra održan je 29. novembra u maloj sali SO Danilovgrad, a Domazetović je, tvrdi sagovornik “Vijesti” nekoliko puta izlazio sa sastanka i “išao na konsultacije u Đuranovićev kabinet”.

Za razriješenje Vukovića glasala su pored Domozetovića, dva člana Savjeta, Žarko Mališić, predsjednik danilovgradskg ogranka Matice crnogorske i Nada Bogićević odbornik DPS-a. Protiv je bila Biserka Pavlović, predstavnik zaposlenih iz Centra, dok je peti član Nikola Antović bio uzdržan.

O smjeni Vukovića, koji je jedan od rijetkih lokalnih funkcionera koji je javno, oštro kritikovao Đuranovića, i suprotstavljao mu se, spekulisalo se duže od godinu

“Nakon podnešenog izvještaja konkursne komisije i iscrpne rasprave, zaključeno je da nijedan od kandidata ne ispunjava uslove konkursa, pa je donijeta odluka da se raspiše novi konkurs za izbor direktora. Savjet je bio obavezan da donese Odluku o rezrješenju direktora Ranka Vukovića o kojoj su se članovi izjasnili većinom glasova i Odluku o imenovanju vršioca dužnosti Dejana Vukovića, diplomiranog pravnika zasposelnog u Sekretarijatu za opštu upravu i društvene djelatosti, koja je prihvaćena jednoglasno”, piše u saopštenju.

Savjet je, navodi se dalje u saopštenju, između ostalog razmatrao informacije o štetama koje su nastale tokom poslednjih kiša zbog nebrige zaposlenih, neblagovremenog reagovanja i neredovnog održavanja objekta Doma kulture.

Branislav Đuranović

O smjeni Vukovića, koji je jedan od rijetkih lokalnih funkcionera koji je javno, oštro kritikovao Đuranovića, i suprotstavljao mu se, spekulisalo se duže od godinu. Međutim, čak i bliski Đuranovićevi saradnici tvrdili su da predsjednik opštine neće imati hrabrosti da "udari" na donedavno najbližeg saradnika.

Različiti stavovi opozicije o smjeni Vukovića

Vuković je najavio da će početkom sledeće sedmice upoznati javnost sa svojim stavom o odluci Savjeta. Stavovi danilovgradske opozicije o Vukovićevoj smjeni su različiti.

U SNP-u su kazali da je njihov stav da ovakvu odluku komentarišu kada o njoj budu imali relevantne informacije

“Mi smo ovo očekivali, jer danilovgradski vlastodršci vide primjer na nivou države, pa hoće i oni da smjenjuju svakog ko im smeta. Ja se u njihove probleme ne miješam, ali je najgore što građani trpe i ispaštaju”, kazao je Đurović.

“Nova srpska demokratija se kao i do sada ne miješa i ne interesuju je unutarpartijske stvari ostalih činilaca na političkoj sceni Danilovgrada”, kazao je Velimir Đoković predsjednik OO Nove.

“Što se tiče kriterijuma po kojima se došlo do postavljanja v.d. Dejana Vukovića, najvažnije je da se time pozabavi Upravni odbor. Nova je prilikom formiranja ovog i ovakvog odbora u otvorenom pismu pozvala članove da rade na profesionalan način, a da im njihov jednopartijski sastav dodatno stavlja obavezu da moraju raditi isključivo u interesu kluture grada. Da li je smjena Vukovića produkt neslaganja unutar DPS ili sukob koncepcija u viđenju razvoja kulture Danilovgrada moraće i jedna i druga strana objasniti”, kazao je Đoković.

U SNP-u su kazali da je njihov stav da ovakvu odluku komentarišu kada o njoj budu imali relevantne informacije.

Uklonjen donedavno najbliži saradnik

Vuković je donedavno bio politički guru danilovgradskog DPS-a, čak je nekoliko godina bio i šef odborničkog kluba te partije i bilo je nezamislivo da Đuranović uradi bilo što bez konsultacije sa njim. Uprkos tome, prošle godine Sekretarijat za finansije od 14.000 eura, koliko je budžetom Opštine bilo predviđeno za programske aktivnosti, Centru je prebacio svega 856 eura.

Vuković je nekoliko puta optuživao lokalnu upravu za maćehinski odnos prema instituciji koju vodi i pozivao ih na dijalog, koji oni nijesu prihvatili. On je nekoliko puta ocijenio da je kocepcija kulture Opštine “đilkoško -populistička” i pozivao ih da, ako im ne odgovara, pokrenu proces njegove smjene.

Smjena Ranka Vukovića, samo je nastavak obračuna između frakcija u danilovgradskom DPS. Prije nekoliko mjeseci “Vijesti” su pisale o problemima u toj partiji, koji, kazali su tada članovi OO DPS-a tinjaju duže od godinu.

“Vijestima” je tada rečeno da se sve jasnije prepoznaju oni kojima smeta činjenica da su Opštinski i Izvršni odbor skrojeni po željama predsjednika opštine, čiji je glavni kriterijum za odabir članova bio lojalnost i poslušnost prema njemu. Oni su tada kazali da su iz lokalnog rukovodstva eliminisani upravo Vuković, direktorica Doma zdravlja Zorica Beba Kovačević, koja više nije u Izvršnom odboru, istaknuti član Dragan Mitov Đurović i odbornik Miladin Radulović.

Galerija

Bonus video: