Haos na drumovima: Divlji taksisti kradu putnike, inspekcije ne zavodi red

Kovačević ipak tvrdi da postoje miljenici inspekcije, koja kontroliše “samo nas koji dižemo glas protiv nereda”
74 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2012. 05:08h

U prevozu putnika u Crnoj Gori vlada pravi nered..., priča za “Vijesti” Božidar Kovačević, vlasnik firme Nikšić-prevoz.

Kovačević je jedan od prevoznika koji za haotično stanje optužuju glavnog inspektora za drumski saobraćaj Ljubišu Živaljevića.

“Živaljević se bavi samo nama koji ukazujemo na nered, pa se dešavalo da mom autobusu ne da da uđe na stanicu, a drugi neregularno uzimaju putnike na putu ispred njega”, tvrdi Kovačević.

Od Živaljevića juče nije bilo moguće dobiti odgovor, jer se nije javljao na telefonske pozive i SMS “Vijesti”, ali je stiglo saopštenje iz Ministarstva saobraćaja.

“Ovakve primjedbe mogu imati samo prevoznici koji su prepoznati po učestalim povredama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, kao i drugih propisa iz ove oblasti”, kažu u Ministarstvu.

Kovačević ipak tvrdi da postoje miljenici inspekcije, koja kontroliše “samo nas koji dižemo glas protiv nereda”.

“Ako imam jednog putnika preko broja, odmah budem kažnjen a njihovi miljenici mogu da voze dupke pune autobuse, da uzimaju putnike gdje im volja i da kreću kad im padne na pamet”, rekao je Kovačević.

On ističe da se prevozom putnika bavi dvije decenije i tvrdi da u ovoj oblasti poodavno vlada nered, prvenstveno zahvaljujući inspekciji za drumski saobraćaj.

“Licence izdaju bez ikavog reda, pa sam tražio da se izvrši revizija svih licenci makar kada je riječ o Nikšiću i, ako je to problem, da ja platim. Ali neće, jer nekome odgovara haos”.

Mnogi prevoznici su jednoglasni.

“Kakva inspekcija?! Izađu kao manekeni na put i kontrolišu nas koji i u neregularnim uslovima radimo kako treba, a divlji prevoz divlja. Prije četiri godine bila su četiri divlja taksija, a sada je 'divljih' i 'pitomih' ukupno 25. Ti ljudi se bave linijskim prevozom, idu koji minut ispred nas i uzimaju nam putnike”, kaže Slavoljub Ječmenica, vlasnik “Pljevlja-ekspresa”.

On tvrdi da se uzalud žalio inspekcijama i dostavljao registarske oznake automobila.

"Sve ide po starom, mi plaćamo sve obaveze, izdajemo karte, vozimo poluprazne autobuse a taksisti stavljaju u džep čistu paru.”

I prevoznici iz Plava imaju iste probleme.

“Imamo nelegalan prevoz putnika na svim linijama, a kao registrovani prevoznici linijskim prevozom se jednako redovno bave i taksisti”, kaže Haris Šahmanović iz “Elan kompany”.

“Licence izdaju bez ikavog reda, pa sam tražio da se izvrši revizija svih licenci makar kada je riječ o Nikšiću i, ako je to problem, da ja platim. Ali neće, jer nekome odgovara haos

Za njegovog kolegu iz “Stemy Travela” Erdina Markišića osim nelegalnog prevoza najveći problem je to što je prevoznicima na međunarodnim linijama, neregularno dozvoljeno da uzimaju putnike između stanica.

“Na taj način direktno se nanosi šteta prevoznicima na međumjesnim linijama. Inspekcija to sve gleda. Kontrolišu i kažnjavaju samo nas koji pozivamo na poštovanje reda, a dviljaci čine šta im je volja mora da im uzimaju pare”, kaže Markišić.

U ministarstvu priznaju pojavu nelojalne konkurencije linijskim autobuskim prevoznicima i tvrde da Inspekcija za drumski saobraćaj svakodnevno radi svoj posao, ali ”u skladu sa planom rada, brojem izvršilaca, raspoloživim vremenom i ograničenim materijalno-tehničkim sredstvima i činjenicom da se javni prevoz putnika i tereta odvija neprekidno 365 dana u godini”.

U ovom Vladinom resoru ističu da su inspektori izloženi pritiscima, čak i fizičkim napadima nelegalnih taksista.

„Šarani” love u mutnom po sjeveru

Najveći problem na sjeveru, kako kažu prevoznici iz tog dijela države, je nelegalni prevoz, kako kažu, neregularno registrovanim taksi vozilima. - Svi znamo da se taksi vozila registruju na 4 + 1 putnika.

Tu imamo situaciju da su kao taksi regostrovali vozila kakav je Folksvagenov “šaran”, koji može da primi šest putnika. U toj situaciji tim neregularno registrovanim taksistima isplati se da voze za cijenu šest autobuskih karti, pa ih svaki dan vidimo pune ispred nas na drumu - kažu prevoznici sa sjevera.

Divlji prevoznik i Opština Berane

Vlasnik beranskog prevoznog preduzeća “Veljić Montenegro” Slobodan Veljić kaže da u toj opštini, posebno u prigradskom saobraćaju, ne zna se ko šta radi.

“Vozi ko kako hoće, čak se i Opština svojim kombijima bavi organizovanim prevozom. Na svim linijama taksisti voze putnike i to ne bi bio problem da se uključi taksimetar i da se po tome plaća, ali se ne radi tako nego se pogađaju đuture i imate taksiste koji svaki dan voze putnike na međugradskim linijama. Dostavili smo inspekciji podatke o tim automobilima ali oni izgleda čekaju da uvedemo red na drumovima” kaže Veljić.

Galerija

Bonus video: