Delta City: Upoznajte kulturu beduina

“Izložili smo tradicionalni beduinski šator, ubijeđena sam da naši sugrađani imaju priliku da ga vide prvi put", kazala je predstavnica ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata
226 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2012. 20:21h

Podgoričani i posjetioci šoping mola Delta City mogu se upoznati sa životom arapskih beduina, zahvaljujući prezentaciji kulture i tradicije Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Povodom Dana državnosti UAE, 41. po redu, danas i sjutra u Delti je organizovana prezentacija narodne nošnje i tradicionalnog beduinskog šatora.

“Izložili smo tradicionalni beduinski šator, ubijeđena sam da naši sugrađani imaju priliku da ga vide prvi put. U okviru dvodnevnog programa žene, će uz pomoć prirodnih boja crtati hene, tradicionalne privremene tetovaže.

To je vrsta umjetnosti, tradicionalnog i estetskog karaktera, koju koriste žene UAE, ukrašavajući tetovažom djelove, ali ponekad i čitavo tijelo. Pored toga, kaligraf će ispisivati umjetnička arapska slova.

Zainteresovani će moći da dobiju svoje ime ispisano arapskim pismom

Zainteresovani će moći da dobiju svoje ime ispisano arapskim pismom.

Imamo i štand sa tradicionalnom arapskom odjećom, za žene, djecu i muškarce, a tu je pano sa motivom pješčane dine ispred kojeg posjetioci, obučeni u tradicionalnu arapsku odjeću mogu se slikati”, objasnila je predstavnica ambasade UAE Jelena Čogurić.

Ona je naglasila da će u okviru prezentacije tradicije i kulture Ujednjenih Arapskih Emirata promovisati svjetsku konferenciju "Expo 2020", koja će biti održana u Dubaiju.

"U okviru dvodnevnog programa žene, će uz pomoć prirodnih boja crtati hene, tradicionalne privremene tetovaže"

“To je veoma bitna konferencija na svjetskom nivou. Oni su naši pokrovitelji i zainteresovani se i o tom događaju ljudi mogu informisati”, rekla je Čogurić.

Ujedinjeni Arapski Emirati su naftom bogata bliskoistočna država koja zauzima teritoriju jugoistočnog dijela Arabijskog poluostrva u jugozapadnoj Aziji kod Persijskog zaliva.

Čine je sedam emirata: Abu Dabi (87 odsto teritorije), Adžman, Dubai, Fudžejra, Ras el Hajma, Šardža i Um al Kajvejn.

Graniči se sa Omanom, Saudijskom Arabijom i Katarom.

Pješčana pustinja zauzima većinu zemlje. Stanovnici područja današnjih UAE krajem 18. i početkom 19. vijeka napadali su britanske brodove u Persijskom zalivu i Indijskom okeanu.

Britansko carstvo odgovorilo je 1819. godine i nizom ugovora stavilo države jugoistoka Arapskog poluostrva pod svoju kontrolu, preuzimajući odbranu i spoljnu politiku, a ostavljajući unutrašnje uređenje uglavnom nedirnutim.

Galerija

Bonus video: