Dakićevci ispred Skupštine dok se bira nova Vlada

Bivši radnici i povjerioci podgoričke fabrike od početka 2009. organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura
5 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2012. 17:52h

Radnici i povjerioci podgoričke fabrike "Radoje Dakić" protestovaće u ponedjeljak ispred Skupštine kada bude birana nova vlada, kako bi sve tri grane vlasti podsjetili na njihove probleme.

"Prijavili smo mirno protestno okupljanje u ponedjaljak ispred Skupštine, kako bi podsjetili sve tri grane vlasti da ozbiljnije razmisle o dosadašnjim i budućim mogućim posljedicama i na njih i na nas", poručio je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike, Milan Vukčević.

"Zahtijevamo da se budžet određuje na osnovu nadležnosti jer je svima nama jasno da se od pravosnažne presude, koja se ne sprovodi, ne može živjeti. Nadamo se da će naša potraživanja ući u Predlog budžeta za narednu godinu"

"Zahtijevamo da se budžet određuje na osnovu nadležnosti jer je svima nama jasno da se od pravosnažne presude, koja se ne sprovodi, ne može živjeti. Nadamo se da će naša potraživanja ući u Predlog budžeta za narednu godinu", kazao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, radnici i povjerioci "Dakića" očekuju i da će predloženim izmjenama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, osim implicitne pravosudne obaveze, njihove zaostale plate dobiti i zakonski tretman uz osiguranje da će rashodi biti izmireni iz prodaje imovine.

Vukčević je najavio da će se za pomoć ponovo obratiti Savjetu Evrope.

On je podsjetio da su se radnici Savjetu Evrope prvi put pismeno obratili početkom 2009, a u martu 2010. su podnijeli tužbu kod Evropskog suda za ljudska prava zbog nepoštovanja odredbi Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

Bivši radnici i povjerioci podgoričke fabrike od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još sedam miliona eura, a pravo na isplatu ima 1,65 hiljada bivših radnika.

Radnicima je pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura koje ne mogu da prodaju.

Kompanije Zetagradnja i Čelebić su 27. oktobra prošle godine odustale od kupovine tog zemljišta, površine 221 hiljadu kvadratnih metara, za koje su nudili 35,4 miliona eura.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg su činili Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompanii Master inženjering za zemljište je nudio 27 miliona eura.

Galerija

Bonus video: