Djeca na internetu: Manje od pola roditelja brine zbog neznanaca

U Crnoj Gori 95 odsto djece koristi računar, a njih 61 odsto svakodnevno koristi internet, u prosjeku jedan sat
52 pregleda 0 komentar(a)
djeca na internetu, Foto: Http://andjustincase.blogspot.com
djeca na internetu, Foto: Http://andjustincase.blogspot.com
Ažurirano: 29.11.2012. 19:36h

Više od 90 odsto roditelja osnovaca smatra da njihova djeca nijesu imala nikakvih neprijatnosti na internetu, dok skoro 16 odsto anketiranih učenika osnovnih škola kazalo suprotno, pokazali su podaci istraživanja kompanije “E3 Konsalting”.

Ti podaci juče su prezentovani direktorima crnogorskih osnovnih škola u okviru radionice “Zaštita djece na internetu”, koje je organizovalo Ministarstvo za informaciono društvo , u saradnji sa Ministarstvom prosvjete. Istraživanje je sprovedeno od februara do maja ove godine, kada je anektirano 1.073 učenika od trećeg do devetog razreda i 965 roditelja u devet crnogorskih opština.

U Crnoj Gori 95 odsto djece koristi računar, a njih 61 odsto svakodnevno koristi internet, u prosjeku jedan sat. Njihovi roditelji zaostaju za njima pa internet prema istraživanju koristi njh 71 odsto. Iako, roditelji ne vjeruju da su njihova djeca imala neku od neprijatnosti na internetu, 39 odsto njih brine da li kontaktiraju sa nepoznatim osobama koje su upoznate tim putem.

“Kao najčešće probleme sa kojima su se suočavali navode uvrede i ružne riječi upućene tokom dopisivanja (33,3 odsto), hakovanje profila i viruse (29,2 odsto), neprikladne slike i poruke (21,6 odsto).Većina anketiranih učenika smatra da su slike, poruke i video zapisi o nasilju nešto što im najviše smeta dok koriste internet, dok su za 24 odsto njih, slike i video zapisi neprikladnog karaktera najneprijatniji”, kazala je Milica Daković iz “E3 Konsaltinga”.

Ona je navela i da 80 odsto osnovaca ima Fejsbuk profil, dok 20 odsto njih ima više od jednog profila, a roditelji (81 odsto) smatraju da djeca mogu imati svoje profitle na toj društvenoj mreži. Najveći procenat anketiranih želi da sazna više o sigurnosti korišćenja interneta, njih 95 odsto.

Istraživanje je pokazalo i da o korišćenju interneta 54 odsto roditelja razgovara sa djecom, dok je 38,5 odsto u blizini svoje djece kada koriste internet.

Pomoćnik ministra za informaciono društvo Radule Novović kazao je da je zaštita djece na internetu najvažniji zadatak: „Ova grupa pokazala se kao najranivija u pogledu mogućnosti zloupotrebe u virtuelnoj sredini, i to je nešto što je potvrđeno globalnim iskustvom korišćenja savremenih tehnologija“.

Bonus video: