Crnogorski pronalazači konstruisali agregat koji će uništiti EPCG?

Zanimanje za patent trojice pronalazača pokazali su i neki bokeljski privrednici, dok je dio na prezentaciji prisutnih inženjera elektronike i elektrotehnike, sa skepsom vrtio glavom
418 pregleda 108 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2012. 14:45h

Autonomni mehanički agegat za proizvodnju električne energije, naziv je patenta trojice crnogorskih pronalazača, a koji je juče predstavljen javnosti na promociji održanoj u kafeu „Apolon“ u Tivtu.

Predstvaljanje ovog uređaja izazvalo je veliko interesovanje građana, ali i oprečne komentare ljudi od struke koji nisu vjerovali da su trojica autora ovog pronalaska predvođena Milanom Bojovićem sa Žabljaka, zaista uspjeli u prevazilaženju do sada važećih pravila fizike o sili akcije i reakcije koje je utemeljio još Isak Njutn.

„Ovaj uređaj je riješnje da se dobije jedostavna, ekološki čista i energija koja se može primijeniti na svakom mjestu. Agregat može biti mobilan, montažno-demontažni ili autonoman. Uređaj koristi inicijalnu energiju – jednosmjernu struju iz baterije od 12 volti koja pokreće elektromotor, a ovaj opet preko posebnog prenosnog sistema, pokreće generator koji preko ispravljača, proizvodi naizmjeničnu električnu energiju napona 230 volti“.

„Manji dio generisane energije se vraća nazad i puni bateriju od 12 volti, a mnogo veći „višak“ novoproizvedene struje spreman je za napajanje svih potrošača koji funkcionišu na naponu od 220 volti“ objasnio je Bojović dodajući da je tajna uspjeha njihovog pronalaska koji omogućava da se inicijalna energija iz 12-voltog akumulatora višestruko uveća, „sistem povezivanja i sistem pretvaranja energije, ali vam o tome ne mogu govoriti“.

„U ovom trenutku možemo dimenzionisati, kontrusati i proizvesti agregate koji rade na ovakvom principu,a koji su snage od 1 kilovata do čak 2 megavata“ poručio je Bojović dodajući da njihov patent omogućava stabilno i nezavisno snabdijevanja strujom domaćinstava, hotela, mreže javne rasvjete, sistema za navodnjavanje ili industrijskih postrojenja.

Zanimanje za patent trojice pronalazača pokazali su i neki bokeljski privrednici, dok je dio na prezentaciji prisutnih inženjera elektronike i elektrotehnike, sa skepsom vrtio glavom na pomisao da je izumljen uredjaj koji će, ako je sve tako kako kažu njegovi konstruktori, neminovno dovesti do propasti EPCG i svih drugih sličnih elektroprivrednih preduzeća.

Bojović i njegove kolege su članovi „Udruženje menadžera Balkana“, a pravni zastupnik njihovog patenta je tivatski advokat Ratko Pantović.

Upravo je u Pantovićevom lokalu „Apolon“ priredjena prezentacija novog agregata koji je, nakon stavljanja u pogon, strujom napajao osvjetljenje i druge električne uredjaje u kafiću, kao i dvije električne alatke – bušilicu i brusilicu koje su na njega prikopčane.

„Poslije godinu dana ispitivanja, patent je registrovan i dobijen je sertifikat od Zavoda za zaštitu intelektuelane svojine Crne Gore. U toku je postupak za proširenje priznanja njihovog patenta na 124 države-potpisnice medjunarodne konvencije za zaštitu intelektualne svojine i nakon toga, moji klijenti planiraju da počnu proizvodnju ovog uređaja“ kazao je advokat Ratko Pantović.

On je dodao da je u toku i potraga za investitorom koji bi finansirao početak proizvodnje ovih agregata, koji su za početak, snage od 1 kilovata do čak 2 megavata.

Galerija

Bonus video: