U petak noćno savjetovanje i testiranje na HIV

Savjetovanje i testiranje biće organizovani u Savjetovalištu Instituta, i u onima u domovima zdravlja Bar, Berane, Bijelo Polje, Kotor, Herceg Novi, Kotor, Nikšić i Pljevlja, od 18 do 23 sata
96 pregleda 1 komentar(a)
Institut za javno zdravlje, Foto: Arhiva Vijesti
Institut za javno zdravlje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.11.2012. 15:05h

Institut za javno zdravlje organizovaće u petak akciju noćnog savjetovanja i testiranja na HIV, kao dio javne kampanje za podizanje svijesti o ličnoj odgovornosti i motivisanje javnosti na prevazilaženju predrasuda i stigme kada je u pitanju testiranje na HIV.

Kako je saopšteno iz Instituta, akcija će biti organizovana povodom Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, u saradnji sa savjetovalištima za HIV u crnogorskim domovima zdravlja.

Savjetovanje i testiranje biće organizovani u Savjetovalištu Instituta, i u onima u domovima zdravlja Bar, Berane, Bijelo Polje, Kotor, Herceg Novi, Kotor, Nikšić i Pljevlja, od 18 do 23 sata.

“Rezultati testova će se izdavati istog dana, 45 minuta nakon testiranja, jer se obavlja brzim testovima”, kaže se u saopštenju.

Iz Instituta su pojasnili da savjetovanje sa testiranjem na HIV predstavlja povjerljiv razgovor između klijenta i savjetnika, sa ciljem procjene sopstvenog rizika za HIV infekciju i razmatranje promjene ponašanja koja vodi sprečavanju HIV infekcije.

Savjetovanjem se osoba upoznaje sa razumijevanjem i prepoznavanjem pravog rizika, a smanjuje se njihova zabrinutost i strahovanje u vezi sa HIV-om. Savjetovanje se može obaviti sa pojedincima, parovima ili porodicama, a sadržaj i pristup zavise od karakteristika i potreba klijenata.

Savjetovanje pomaže osobama da se informišu o tome kako se HIV prenosi, kako da prepoznaju rizike u svom ponašanju koje dovode do infekcije, kako da upražnjavaju siguran seks, gdje da urade HIV test i da, zavisno od rezultata, preduzmu aktivnosti kojima će izbjeći da budu inficirani ili da inficiraju druge.

”Proces se sastoji od savjetovanja prije i poslije testiranja, kao i od kontinuiranog savjetovanja dokle god postoji potreba za tim”, naveli su iz Instituta.

Prema njihovim riječima, osnovni principi savjetovanja su dobrovoljnost, saglasnost, povjerljivost i anonimnost.

“U Crnoj Gori anonimnost je ogrančena samo na one čije je rezultat prvog preliminarnog testa negativan”

Saglasnost podrazumijeva da svako ima pravo da zna svoj rezultat na HIV, i da osoba sama odlučuje da li ili ne želi da sazna svoj status.

Povjerljivost podrazumijeva da podaci koje klijenti ostave kod savjetnika tokom razgovora nikada neće biti upotrijebljeni, zloupotrijebljeni, saopšteni javno ili bilo kojoj drugoj osobi.

„Povjerenje između savjetnika i klijenta povećava spremnost klijenta da se obrati i drugim nivoima zdravstvene i socijalne zaštite”, smatraju u Institutu.

Anonimnost, kako su pojasnili, znači da niko nema pristup podacima klijenta, niti rezultatu testa onih koji su se testirali anonimno može da se poveže na bilo koji način sa podacima o toj osobi.

“U Crnoj Gori anonimnost je ogrančena samo na one čije je rezultat prvog preliminarnog testa negativan”, kaže se u saopštenju.

Akcija će biti realizovana u okviru Programa podrške sprovođenju strategije za HIV/AIDS u Crnoj Gori koji je razvila crnogorska Nacionalna komisija za AIDS, a koju podržava Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije (GFATM) i UNDP.

Iz Instituta navode da su Akcije noćnog testiranja na HIV u širem regionu „pokazale veliki odziv kako opšte populacije, tako i one koja se nalazi u posebnom riziku za HIV usljed ponašanja koje vodi infekciji“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: