CGO: Problemi nijesu počeli i neće se završiti za vrijeme Bjeličinog mandata

Kaluđerović je pozvala Bjelicu da posjeti sajt CGO i njihovu arhivu kako bi vidio da su se u kontinuitetu bavili brojnim pitanjima rada organa UCG
105 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2012. 14:58h

U Centru za građansko obrazovanje (CGO) smatraju da im predsjednik Upravnog odbora državnog Univerziteta, Duško Bjelica, prijeti ocjenom da bi za poresku i finansijsku inspekciju možda bilo više posla u toj nevladinoj organizaciji nego UCG, a ne odgovora na njihova postavljena pitanja.

Pravna savjetnica u toj organizaciji Snežana Kaluđerović saopštila je da su zaprepašćeni reakcijom Bjelice u kojoj se osim “vrlo uopštenih i neutemeljenih komentara na njihov rad, vrijeđa i dio akademske zajednice, prijeti samom CGO-u.

Iz te organizacije su ranije naveli da bi Univerzitetska komisija morala da se bavi vođenjem finansija i trošenjem novca od 2008. godine, nakon čega je Bjelica poručio da su poreska i finansijska inspekcija dobro došli na UCG i da bi za te službe možda više posla bilo u CGO. On je naveo i da se iza te NVO kriju “male profesorice i još manji profesori”.

"CGO nema nikakav lični odnos sa bilo kim sa UCG. Naše aktivnosti i reagovanja su profesionalna i u želji da ta akademska institucija bude kvalitenija i transparentnija u radu. Brine nas ako se bilo koji njen rukovodilac ponaša kao da je to njegova svojina za čije upravljanje ne mora nikom odgovarati, što bi se moglo zaključiti i iz reakcija predsjednika UO UCG", navodi se u saopštenju Kaluđerović.

Ona je podsjetila da je ta organizacija prva progovorila o korupciji u visokom obrazovanju još 2009. godine i tada izazvala bijes brojnih. Kako je kazala tada su otovorili Pandorinu kutiju i zbog toga sve što se dešava danas pokazuje ispravnost njihovih radnji.

Kaluđerović je pozvala Bjelicu da posjeti sajt CGO i njihovu arhivu kako bi vidio da su se u kontinuitetu bavili brojnim pitanjima rada organa UCG.

"Da ne pominjemo upravne sporove sa UCG, koje smo dobili, a čije odluke UCG nikada nije ispoštovao. Višegodišnja praksa je pokazala da se sa upravom UCG i nekim upravama fakultetskih jedinica jedino tako i moglo komunicirati, a što se posebno odnosi na Pravni fakultet".

"Zato smo javno prisutni, ali uvijek sa valjanim argumentima. Da je Bjelica istinski bojnik za pravdu i zakonitost rada UCG ovo bi sve već znao, pohvalio i možda pokušao ostvariti saradnju sa nama kako bismo zajedničkim naporima uticali na rješavanje nagomilanih problema na UCG", kazala je Kaluđerović.

Ona je saopštila i da problemi na UCG nijesu počeli i neće se završiti za vrijeme Bjeličinog mandata, jer su sistemski i decenijski, a u značajnoj mjeri i izraz nedostatka političke volje da UCG bude istinska autonomna jedinica na kojoj će se cijeniti kvalitet, razvijati kritička misao i uticati na strategije razvoja društva".

"Kaluđerović je podsjetila i na pitanja i informacije koje je CGO tražio od UCG po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama mađu kojim su spiskovi primanja profesora, saradnika, asistenata i demonstratora, problemi duplog zapošljavanja, kao i nedodirljivih profesora na Pravnom, Ekonomskom, Mašinskom, FPN-u, Fakultetu za turizam i hotelijerstvo, Fakultetu za pomorstvo.

Kaluđerović je navela i da je rektor Predrag Miranović priznao više puta iznesenim argument CGO-a da je i na ostalim univerzitetskim jedinicama "prekoračeno angažovanje novih saradnika u nastavi"

Iz CGO su saopštili i da ih od osnivanja posjećuju različiti inspekcijski organi.

"A i tokom prošle nedelje bila nam je jedna od njih, možda baš po prijavi istog Bjelica, tako da nema potrebe da nam time sad prijeti. Takođe, za potrebe projekata koje finansiraju međunarodni donatori sprovode se i eksterne revizije i evaluacije, a njihova kontinuirana podrška svakako ukazuje na visok stepen povjerenja u naš profesionalizam, zakonit i transparentan rad".

"Nemamo informaciju da je isti slučaj i sa NVO u čijem je osnivanju i radu Bjelica učestvovao, a koje su bile finansirane od strane organa na koje je isti Bjelica imao uticaj. Ali, za Bjelicu koji se za sada prepoznaje kao čovjek duplih standarda to nije uobičajeno", saopštili su iz CGO.

Rektor priznao da su u pravu

Kaluđerović je navela i da je rektor Predrag Miranović priznao više puta iznesenim argument CGO-a da je i na ostalim univerzitetskim jedinicama "prekoračeno angažovanje novih saradnika u nastavi", pa ako Bjelica ocjenjuje njihove navode kao neargumentovane onda je on u konfliktu i sa rektorom.

"Takođe, iz rektorata smo dobili i priznanje da je poznato da je profesoru Bešiću istekao ugovor o radu krajem avgusta ove godine, a da on i dalje prima platu potpuno zakonito navodeći da "procedura nalaže da rektor svakom fakultetu mjesečno prenosi ìznos sredstava za bruto plate, prema platnom spisku koji potvrđuje i ovjerava dekan univerzitetske jedinic", a kojim priznanjem smo se i rukovodili kada smo naveli da se trenutno na Pravnom fakultetu primjenjuju dvostruki standardi, jer onda ne može biti upitan radnopravni status ni profesorima ni saradnicima sa Pravnog fakulteta, koji se ovih dana pominju u javnosti", saopštila je ona.

Galerija

Bonus video: