Bjelica: CGO služi za obračune unutar fakulteta

Prema njegovim riječima, CGO je stalno prisutna ali nikada sa argumentima
63 pregleda 5 komentar(a)
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.11.2012. 19:45h

Poreska i finansijska inspekcija dobro su došli na Univerzitet Crne Gore, kazao je predsjednik Upravnog odbora te visokoobrazovne institucije Duško Bjelica, navodeći da bi za te službe možda više posla bilo u nevladinoj organizaciji Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Iz te NVO danas je saopšteno da na Pravnom fakultetu nije glavni problem što dva profesora i šest saradnika nemaju produžene ugovore o radu, već da bi Univerzitetska komisija prvenstveno morala da se bavi vođenjem finansija i trošenjem novca od 2008. godine.

U CGO su zabrinuti što se Bjelica fokusirao isključivo na rješavanje problema na Pravnom fakultetu iako, kako su ocijenili, brojne druge univerzitetske jedinice imaju isti problem.

„Kada je god za unutar fakultetske obračune i pokušaje diskreditacije drugih određenoj interesnoj i više svima prepoznatoj družini sa Pravnog fakulteta ustrebala medijska pomoć, po pravilu je na ’usluzi’ CGO“, navodi se u saopštenju Bjelice.

Prema njegovim riječima, CGO je stalno prisutna ali nikada sa argumentima.

„Samo sa ličnim interesima. Iza te NVO kriju se male profesorice i još manji profesori. Da su veći oni se nikada ne bi krili. Pokazali bi se javno i saopštili što imaju“, rekao je Bjelica.

On je naveo da je to „samo dio repertoara interesne družine koja zadnjih godina stvara smutnje na Pravnom fakultetu“ i time teško šteti ugledu Univerziteta.

„Postavlja se pitanje ko ili šta im daje pravo na takvo ponašanje. Kompetentnost i znanje sigurno ne. Mora da se radi o nečemu drugo. Da imaju ovo prvo sigurno ne bi radili ovo drugo“, kazao je Bjelica.

Prema njegovim riječima, interesantan je odnos rukovodilaca CGO i određenih struktura sa Pravnog fakulteta.

„Kad već pozivaju da Univerzitet provjere poreska i finansijska inspekcija, slobodno mogu reći da su na UCG uvjek dobro došli. Meni ničija posjeta ne smeta, a ne bi bilo loše da ih pozovu i u svoju kuću. Možda bi i tamo imali što da vide“, zaključuio je Bjelica.

Bonus video: